Den menneskelige progression har vist sig at medføre anseelige miljø- og klimamæssige omkostninger. Disse klimaforandringer udgør en reel trussel for fødevaresikkerheden på kloden. På trods af væsentlig fremskridt i at reducere fattigdom og hungersnød samt forbedre fødevaresikkerheden lider godt 795 millioner mennesker af hungersnød og over 2 milliarder af fejl- og underernæring. Det slår en ny rapport fra FN´s Fødevare- og landbrugsorganisation (FAO) på plads.
I rapporten ”The future of food and agriculture – Trends and challenges” kastes lys over nuværende globale tendenser inden for fødevarer- og landbrugssektoren samt de udfordringer verdenssamfundet står overfor. Rapporten påpeger at: ”A number of global trends are influencing food security, poverty and the overall sustainability of food and agricultural systems.”. FAO udpeger 15 tendenser, der har betydelige konsekvenser for nuværende landbrugssystemer og fødevaresikkerheden.
Dertil fremhæves yderligere 10 væsentlige udfordringer, der skal adresseres for at opnå succes med at udrydde fattigdom og hungersnød samtidig med at sikre bæredygtige landbrugs- og fødevaresystemer.
FAO’s Generaldirektør, José Graziano da Silva, pointerer at: ”global food security could be in jeopardy, due to mounting pressures on natural resources and to climate change, both of which threaten the sustainability of food systems at large. Planetary boundaries may well be surpassed, if current trends continue.”
Rapporten fremhæver, at med den nuværende befolkningsprogression vil verdensbefolkningen runde 9,73 milliarder indbyggere i år 2050 og godt 11,2 milliarder mennesker i år 2100.
Imødekommer vi den nuværende efterspørgsel i landbrugssektoren gennem eksisterende landbrugs praksisser, vil man, ifølge FAO, opleve en øget konkurrence efter naturressourcer, øget udledning af drivhusgasser samt større skovrydning og degradering af jordarealer. Dette indikerer samtidig en problematik omkring fødevaresikkerheden og mangel på ressourcer til at brødføde en massivt voksende verdensbefolkning.
2030-agendaen er et skridt på vejen
Med vedtagelsen af 2030-agendaen for bæredygtig udvikling tog verdenssamfundet i september 2015 et afgørende skridt i retning af at sikre en bæredygtig landbrugsproduktion, reducere udslippet af drivhusgasser samt forbedre fødevaresikkerheden. De 17 nye bæredygtige udviklingsmål, 169 delmål og 230 indikatorer for monitorering skal inden 2030 sikre, at alle verdens lande mobiliserer indsatser, der bl.a. skal ende alle former for fattigdom, bekæmpe ulighed og tackle klimaforandringer.
Mantraet for de universelt gældende mål er ’leave no one behind’. 2030-agendaen sammen med Addis Ababa Action Agenda on financing for development skal således sikre udvikling på alle parametre af alle aktører. Dertil reflekterer ’The Paris Agreement’ og COP22 (Marrakesh) en global fælles forpligtigelse til at adressere farerne ved klimaforandringerne.
Disse samt adskillige andre markante rammeaftaler er et skidt på vejen til at sikre bæredygtige produktionsmønstrer, der kan øge fødevaresikkerheden samt reducere udledningen af drivhusgasser for således at udrydde fattigdom, hungersnød, ulighed samt en lang række andre udviklingsproblematikker.
Business-as-usual er ikke en mulighed
Skal man drage en helt overordnet konklusion fra rapporten er en væsentlig pointe at: ”[…] ‘business-as-usual’ is not an option. Major transformations of agricultural systems, rural economies and natural ressource management will be needed if we are to meet the multiple challenges before us and realize the full potential of food and agriculture to ensure a secure and healthy future for all people and the entire planet.”
Klimaforandringerne har ramt landbruget og bønderne særdeles hårdt. Med denne tendens understreger rapporten behovet for at landbruget i fremtiden skal opbygge modstandskraft samt udvikle nye landbrugssystemer, der kan tilpasses de nye klimaforhold. Udfordringen er ifølge FAO at tænke i nye bæredygtige landbrugssystemer, der kan brødføde en hurtigt voksende verdensbefolkning uden yderligere at nedbryde og overlaste dyrbare reserver i undergrunden og tilmed kan reducere udledningen af drivhusgasser.
Rapporten betoner behovet for at identificere de produktionssystemer, der sikrer et klimavenligt og strategisk landbrug og således på bedste vis responderer til de klimaudfordringer, vi står over for. Samtidig skal disse produktionssystemer tilpasses lokale miljømæssige forhold.
FAO påpeger, at denne tilgang til stigende globale udfordringer kan være afgørende for at transformere landbrugssystemer til at understøtte bæredygtig udvikling og forbedre fødevaresikkerheden.