Afrikanske lande bør have indflydelse på Danmarks udviklingsstrategi

Statsminister Mette Frederiksen og og Hollands statsminister Mark Rutte da de 20. juni 2023 mødtes med sydafrikas præsident Cyril Ramaphosa. Han og andre afrikanske ledere havde netop været på fredsmission til Rusland og Ukraine.


Foto: Deaan Vivier/Beeld/Gallo Images via Getty Images
Kirsten Larsen

1. december 2023

Hvis man er i øjenhøjde, ja så taler man sammen og lytter seriøst til hinanden. Så kan det være, at man bliver nødt til at give køb på nogle af sine største ønsker og krav for også at give plads til andres prioriteter.

Overført til forholdet mellem Danmark og samarbejdspartnere i især Afrika, som regeringen gerne vil have styrket alliancen med, betyder det, at de skal have større indflydelse på, hvad de danske prioriteter i deres land er. Danmarks samarbejdspartnere skal faktisk have indflydelse på den danske udviklingspolitiske strategi, lyder det fra professor Anne Mette Kjær fra Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet i Globalnyts podcast, Højtryk.

Brugen af de danske udviklingsmidler bliver yderligere kompliceret af, at de tre danske ministre – statsministeren, udenrigsministeren og udviklings- og globalt klimaministeren – synes at have hver deres præferencer.