Tirsdag er det fem år siden, tekstilindustrien oplevede sin største katastrofe nogensinde. Det skete i fabriksbygningen Rana Plaza, der kollapsede i Bangladesh og dræbte 1138 arbejdere.
Det blev samtidig et wake-up-call for en branche, hvor ekstrem lav løn, krænkelse af rettigheder og farlige bygninger var dagens orden. Det betød, at en internationale aftale om brand- og bygningssikkerhed – den såkaldte Accord – blev vedtaget.
Aftalen udløber i maj og bliver erstattet af en ny og udvidet version, og de førende danske tøjfirmaer og -butikker har valgt at støtte op om den nye aftale.
3F: Glædeligt at danske firmaer er med
Senest har Dansk Supermarked officiel tilsluttet sig aftalen, der også dækker Bestseller, COOP, PWT Brands, Peak Performance, ID Identity, FIPO Group og DK Company.
Det glæder Tina Christensen, næstformand i 3F, der løbende har opfordret de danske firmaer til fortsat at forpligte sig.
“Jeg synes, at det er særligt glædeligt, at en række af de store spillere på det danske tekstilmarked bakker op bag den opdaterede internationale aftale. Det giver aftalen den nødvendige tyngde og gør, at Accord’en kan medvirke til en reel forbedring i tekstilarbejdernes forhold i Bangladesh,” siger Tina Christensen. Hun hæfter sig ved, at 3F og den internationale fagbevægelse har arbejdet for at få aftalen på plads.
“Jeg er stolt over, at 3F har været med til dette arbejde. Og jeg er ikke mindst glad på de mange ansattes vegne, der arbejder i tekstilindustrien i Bangladesh,” siger Tina Christensen.
I alt har 144 firmaer på globalt plan skrevet under. De dækker 1.300 fabrikker og omkring to millioner arbejdere. Der er dog stadig et stykke op til de 222 internationale tøjfirmaer, der underskrev den hidtidige aftale, der slutter til maj.
Sikkerheden er forbedret
Fem år efter Rana Plaza er lønnen dog stadig lav og rettighederne tvivlsomme på mange fabrikker, men sikkerheden er blevet bedre i Bangladesh på grund af Accord’en, vurderer Jesper Nielsen, afdelingsleder i 3F International.
“Især de fysiske forhold, som bygnings- og brandsikkerhed, er blevet forbedret. Det skyldes uden tvivl Accord’en. Der har været en god fremdrift i opfyldelse af krav og påbud, måske fordi fabrikkerne ikke kan levere til de store brands, hvis det ikke sker. Over 100 fabrikker er røget ud, og det er en konsekvens, man ikke har været stillet overfor før,” siger Jesper Nielsen.
Han mener, at det afgørende vendepunkt var, da store firmaer i fællesskab stillede ensartede krav.
Fagforeninger bliver stadig bekæmpet
Mens sikkerheden er blevet forbedret på tøjfabrikkerne i Bangladesh, står det mere trægt til med de faglige rettigheder. Det er stadig kun ganske få procent af arbejderne, der er organiseret i en fagforening.
“Straffeaktioner, trusler fra arbejdsgivere og barrierer fra myndighederne, der ikke vil anerkende og registrere nystiftede fagforeninger på tøjfabrikkerne, gør det utroligt svært at udøve sine faglige rettigheder i Bangladesh,” siger Jesper Nielsen.
Myndighederne har ifølge den internationale fagbevægelse afvist en lang række fagforeninger på usagligt grundlag.
Det var især slemt i månederne efter en række strejker i Ashulia uden for hovedstaden Dhaka i december 2017. Her blev hundredvis af arbejdere anholdt og 34 faglige ledere fængslet og sigtet efter paragraffer, der kunne give fængsel og dødsstraf.
“Det sidste halve år er det dog igen gået fremad efter pres udefra. Flere fagforeninger er blevet registreret og anerkendt af myndighederne,” fortæller Jesper Nielsen.
Fagforbundet NGWF oplyser således, at det har fået anerkendt fagforeninger på tre virksomheder med i alt 2.500 medlemmer i løbet af de seneste måneder.
Den nye Accord sætter blandt andet øget fokus på arbejdsmiljøudvalg på virksomhederne og retten til faglig organisering.