Fire NGOer dyster live i DR 3’s ”Tabersag”-finale i aften

Forfatter billede

Verdens Skove, Røde Kors, Stairway Danmark og Læger uden Grænser skal dyste live om at vinde finalen i DR3’s programserie ”Tabersagen” onsdag aften. Her bliver det op til seerne at gøre en af ”tabersagerne” til en vindersag.

Kl. 21.20 sender DR3 live fra finalen, hvor talrige organisationer over de seneste uger har kæmpet om mere opmærksomhed til deres oversete sager.

Med programmet vil kanalen gå danskernes syn på velgørenhed efter i sømmene og undersøge, om det egentlig er de vigtigste sager, vi har mest fokus på. Af de 30 konkurrerende sager er der nu kun fem finalister tilbage: Regnskov, sexmisbrug af børn, tuberkulose, sult i Sahel og toiletter til slumkvarterer.

I de foregående fem udsendelser var det et dommerpanel, der valgte vinderne af fem delkategorier. Til finalen bliver det imidlertid SEERNES opgave at stemme på deres favorit og dermed gøre en af de fem ”tabersager” til en vindersag.

Vinderorgani-sationen får en ”nødhjælpspakke” med tiltag, der kan skabe opmærksomhed og gennem-slagskraft i offentligheden om dens sag.

Spot på løsninger og engagement

NGOerne bag de fem finalist-sager er Verdens Skove med regnskovene, Røde Kors med toiletter i slummen, Stairway Danmark med sexmisbrug af børn i Filippinerne og Læger uden Grænser (MSF), som deltager med to sager – tuberkulose og sult i Sahel.

De fire NGOer hører både til blandt de største og mindste herhjemme, men har ét problem til fælles: Kampen for en sag, der får langt mindre opmærksomhed og støtte end den burde.

Denne kamp håber organisationerne, at ”Tabersagen” og finalen i aften kan give dem noget ekstra medvind i.

“Vi håber især, at ‘Tabersagen’ vil hjælpe os med at få fokus på løsninger frem for problemer,” siger Nikolaj Bro Moseholm, leder af Verdens Skoves internationale afdeling.

“Folk er klar over, at regnskoven bliver ryddet, og stort set alle synes det er trist. De fleste tror bare ikke, der er noget at gøre ved det. Men vi ved og ser hver dag, at det nytter en hel masse, når blot vi har ressourcerne til at hjælpe folk i verden med at forsvare deres regnskov,” siger han.

Også hos den frivilligt drevne organisation Stairway Danmark, der kæmper mod sexmisbrug af børn, fortinsvis i Filippinerne, håber man, at programmet kan være med til at vække danskernes lyst til handling.

Claus Abildgaard, bestyrelsesmedlem og fundraiser hos Stairway Danmark, siger:

“For os er ‘Tabersagen’ en mulighed for at komme ud til et bredere publikum. Vi forventer ikke, at det pludselig strømmer ind med penge og frivillige, men kan mærke, at vores deltagelse i programmet styrker relationen til medlemmer og aktivister og skaber større engagement.”

Én vinder – ingen tabere

Men hvem bliver den største stemmesluger i aftenens live-show?

”Jeg håber da, at ’Sult i Sahel’ går hen og vinder. Selv om hungersnød og sultkatastrofer får lidt opmærksomhed engang imellem, er der brug for at folk forstår, at underernæring ikke kun er en akut krise”, siger Ann-Sophie Iuel-Brockdorff fra Læger uden Grænser.

“Det er en folkesygdom i store dele af verden, og at underernæring hos børn har alvorlige konsekvenser for resten af deres liv”.

Også hendes kollega, Hanne Klink Epstein, der er NGOens repræsentant for tuberkulose-sagen, håber på seernes stemmer:

“Vi kunne godt bruge den opmærksomhed, en sejr ville give. Tuberkulose er en alvorlig global sag, der vedrører os alle. En tredjedel af verdens befolkning formodes at være smittet med sygdommen, og fordi den i mange år har levet et stille liv, er der brug for et fornyet fokus på problemet”.

“Hvis ikke der findes nye diagnosemetoder og udvikles ny medicin, er der fare for, at den medicinresistente form får bedre vilkår til at blive endnu mere dødelig”, siger hun.

Nikolai Bro fra Verdens Skove håber, at seerne vil have det store perspektiv med når de stemmer til finalen i aften.

“Hele verden taber, hvis rydningen af regnskoven fortsætter. Alle i dag og alle fremtidige generationer på kloden. Nogle fejl kan man ikke gøre om. Her tænker jeg ikke blot på de globale klimaforandringer, rydningen af regnskov forårsager. Når planter, dyr og folk i regnskoven uddør, er det for altid,” siger han og tilføjer:

“Der er selvfølgeligt noget grotesk over en konkurrence blandt så mange alvorlige sager, der er vidt forskellige ofte ikke kan sammenlignes i væsentlighed”.

“Men dette er jo ikke en konkurrence, hvor der kun er tabere og en vinder. Alle vinder opmærksomhed om deres sag, som de ellers ikke ville have fået. Og det er positivt, for det er jo engang forudsætningen for at flere mennesker handler til fordel for løsninger.”

“Det er noget lort”

Røde Kors har ikke udtalt sig op til finalen, men organisationens repræsentant sagde bramfrit til dommerne, da “hans” sag var oppe til bedømmelse i et tidligere program:

“Det er en tabersag, fordi det er noget lort”. Han hentydede til manglende toiletter i slummen.

De fem sager i finalen vandt hver sin kategori. Tuberkulose sejrede i kategorien sygdomme, regnskovene i kategorien natur og dyr, sult i Sahel vandt i krig og katastrofer, toiletter i slummen i alternative løsninger og sexmisbruget i Filippinerne kategorien børn.

Man kan (gen)se femte del af “Tabersagen” på
http://www.dr.dk/tv/se/tabersagen/tabersagen-5