Det fremgår af følgende pressemeddelelse fra Red orangutangen:
Hidtil har forskere estimeret, at der lever knap 7.000 orangutanger på den indonesiske ø Sumatra.
Men en ny og mere grundig undersøgelse udarbejdet af et hold internationale forskere estimerer, at det reelle tal er tættere på 15.000 eksemplarer af Sumatras orangutang.
Orangutangen er i familie med Borneos orangutang, men har en længere og mere orange behåring og ifølge IUCN er den kritisk truet.
Flere orangutanger lever i produktionsskov
Stigningen i antallet af orangutangers skyldes imidlertid ikke, at de har fået bedre levevilkår, men at metoderne til at estimere populationen og kendskabet til orangutangernes levevis er blevet bedre.
Hidtil har man talt populationen via antallet af reder i et areal, men ny viden har ændret tre faktorer i denne metode.
Man har således fundet ud af, at orangutanger bygge rederne højere oppe end hidtil antaget og at de bedre kan overleve i produktionsskov. Desuden har man fundet nye orangutangpopulationer på Sumatra.
”Undersøgelsen viser, at det er vigtigt ikke kun at fokusere på fredede skovområder når man vil bevare biodiversiteten. Bæredygtigt skovbrug kan være med til at sikre orangutangernes fremtid” forklarer Red Orangutangens direktør Claus Staunstrup Nilsson.
Den danske organisation arbejder med at bevare Borneos regnskove, men støtter også projekter, der undersøger, hvorledes en begrænset træfældning kan laves uden at påvirke regnskovens dyreliv.
”Det estimeres, at op mod 75 procent af Borneos orangutanger lever udenfor fredede skovområder og derfor er det vigtigt, at finde løsninger for skovområder der både tillader begrænset træfældning og orangutangens overlevelse. Her er bæredygtige skovcertificeringer en del af løsningen og derfor er det vigtigt, at forbrugerne støtter op om FSC.” udtaler Claus Staunstrup Nilsson.
Orangutangernes hjem forsvinder med alarmerende hast
Til trods for de gode nyheder for Sumatras orangutanger fastslår undersøgelsen, at orangutangen stadig er kritisk truet og at op mod 4.500 individer af Sumatras kritisk truede orangutangpopulation vil forsvinde inden 2030.
Hovedårsagen til dette er, at Indonesiens regnskove ryddes med alarmerende hast til fordel for bl.a. oliepalmeplantager og andet landbrug. I perioden 2000 til 2012 blev et urørt regnskovsområde svarende til halvdelen af England ryddet.
Link til videnskabelig artikel http://advances.sciencemag.org/content/2/3/e1500789