Hvad med ærespræsidenten?
Jørgens Estrup fra FN-Forbundet havde forud for Dansk Flygtningehjælps repræsentantskabsmøde rejst spørgsmål om udnævnelsen af forhenværende generalsekretær Andreas Kamm til en nyoprettet post som ærespræsident. Estrup mente, at en sådan post i lighed med æresmedlemskab i repræsentantskabet burde være et anliggende for repræsentantskabet.
Dette afviser forretningsudvalgets forkvinde, Agi Csonka: ”Jeg synes, at det er en misforståelse af ærespræsidentens rolle. Det er Flygtningehjælpen, han repræsenterer, og ikke repræsentantskabet.”
Om forløbet frem til oprettelsen af posten og udnævnelsen af Kamm forklarer Csonka: ”Jeg talte for første gang nogensinde med Andreas Kamm umiddelbart efter, det var meldt ud, at vi havde afskediget Christian. Da havde vi talt i ledelsen og forretningsudvalget om, at der var mulighed for at bruge ham i netop denne egenskab som ærespræsident. Så derfor besluttede vi det.”
Om ærespræsidentens funktion tilføjer Csonka: ”Der er tale om frivilligt, ulønnet arbejde, og Andreas Kamm har ingen ledelsesbeføjelser. Han træder til og bistår med sin viden og erfaring i forhold til donorer og andre interessenter, når ledelsen beder ham om det. Vi er utroligt glade for, at Andreas vil stille sig til rådighed, og det er en rigtig god måde at få hans 40 års erfaring fra Flygtningehjælpen i spil.”
På et velbesøgt repræsentantskabsmøde i Dansk Flygtningehjælp torsdag aften redegjorde forkvinden, Agi Csonka, i sin beretning for det forløbne, vanskelige år for organisationen, herunder afskedigelsen i sidste måned af generalsekretær Christian Friis Bach.
Organisationen har for andet år i træk måttet notere et underskud og har samtidig store problemer med iværksættelsen af et nyt, stort IT-system. I et tidligere interview med Globalnyt har Csonka ikke direkte begrundet fyringen af generalsekretæren, men forklaret, hvad hun forestiller sig, at en ny leder skal kunne.
Dansk Flygtningehjælp er en paraplyorganisation for 27 danske organisationer, der sammen med frivilligrepræsentanter sammensætter repræsentantskabet som organisationens højeste myndighed.
Fyringen har medført en del undren i organisationens bagland. Blandt andet har formand for FN-Forbundet, Jørgen Estrup, og forkvinde for Mellemfolkeligt Samvirke, Helle Munk Ravnborg, forud for repræsentantskabsmødet begge stillet kritiske spørgsmål til forretningsudvalget. Begge deltog i mødet og fulgte op på kritikken.
Debat
Csonka siger til Globalnyt, at hun er tilfreds med mødets forløb: ”Der var en god debat og det er fint, at alle synspunkter er blevet vendt. Nogle havde spørgsmål til processen og nogle bakkede op. Vi endte et godt sted, hvor alle er enige om at se fremad og få Dansk Flygtningehjælp godt gennem de næste år.”
Formand Morten Visby, Dansk Forfatterforening, siger imidlertid til Globalnyt, at der på mødet var en udbredt undren over fyringen, og at det ”ikke kastede synderligt meget lys over, hvad der ligger bag.”
Generalsekretær Jens Vesterager fra ADRA Danmark supplerer, at han ikke følte, at han fik en fuld redegørelse: ”Jeg gik ikke derfra og følte mig fuldt oplyst om Christian Friis Bachs afskedigelse. Selvfølgelig skal man ikke på et sådant møde gå ud med personfølsomme oplysninger – men de kunne godt på det principielle niveau have sagt lidt mere om, hvad der var grundlaget. Det er trist, at man sidder i en situation, at man ikke rigtigt forstår, hvad der er foregået, når man sidder i repræsentantskabet. Det er den fornemmelse, jeg går derfra med – en ikke-forståelse for hvad der egentlig var foregået, og hvad der var grundlaget.”
Csonka siger om kritikken, at hun ”gav den redegørelse, vi kunne med de hensyn, vi skal tage i forhold til, at det er en personalesag og de krav, der er forbundet med det.”
Til spørgsmålet, om hun fandt opbakning til processen frem til afskedigelsen, svarer hun: ”Beretningen blev vedtaget. Der er muligvis nogle, der synes, at de ikke har fået tilstrækkeligt med oplysninger, men vi har givet så mange, vi kunne. Andre mente, at de havde fuld tillid til det, der blev besluttet.”
Vesterager ærgrer sig over de manglende oplysninger: ”Når de ikke siger noget, kan der opstå alle mulige gisninger. Det er hverken godt for Flygtningehjælpen eller for Christian. Summa summarum er, at vi sidder lidt undrende tilbage: Christian har haft nogle store ledelsesmæssigt ansvarstunge poster i tidligere jobs – så de må have vidst, hvad de fik. Hvorfor lykkedes det så ikke i Flygtningehjælpen? Det fik vi ikke tilstrækkeligt klarhed over.”
Vesterager fortsætter: ”Enhver generalsekretær har stærke og svage sider. Man kan jo ikke besidde alle kompetencer. Men vi fik heller ikke klarhed over hvilke overvejelser, man havde gjort sig i forhold til at komplementere med andre kompetencer i ledelsen, og hvorfor man ikke havde set det som en mulighed.”
Kun kommunikationen kunne være bedre
På baggrund af mødets kritik spurgte Globalnyt Agi Csonka: I har haft en diskussion og en refleksion på mødet om forløbet frem til afskedigelsen – har det givet dig anledning til at tænke, eller har nogen sagt til dig, at du kunne have handlet anderledes i den proces?
Csonka svarer, at ”omkring kommunikationen har jeg tænkt efterfølgende, at man skal være meget varsom. For eksempel i interviewet med dig efter offentliggørelsen af afskedigelsen prøvede jeg at tale om hvilke generelle krav, der stilles til en leder af en NGO i dag, og det blev tolket, vinklet derhen, at det var en direkte kritik af Christian Friis Bach. Det blev jeg ked af, for det var ikke hensigten. Så omkring kommunikationen kan jeg ærgre mig over, at det blev vinklet på en måde, jeg ikke synes var hensigtsmæssig. Kommunikation kan man altid blive bedre til.”
Men bortset fra kommunikationen – altså selve processen frem til afskedigelsen, den synes du ikke kunne have været anderledes?
”Jeg har ikke flere kommentarer til det.”
Kritik
Mellemfolkeligt Samvirke havde forud for mødet fremsat et resolutionsforslag med krav om en skriftlig redegørelse for beslutningsgrundlaget for og –processen frem mod fyringen, og med yderligere ønske om at modtage også en redegørelse fra Christian Friis Bach. Dette havde han før mødet indvilget i. Resolutionen rummede også et forbehold for, at repræsentantskabet eventuelt kunne ”udtale sin holdning” til forretningsudvalgets afskedigelse af generalsekretæren.
Forkvinde Helle Munk Ravnborg fra Mellemfolkeligt Samvirke udtaler efter repræsentantskabsmødet til Globalnyt:
”Det er rigtigt, at der var en god debat. Forkvinden valgte – meget fornuftigt synes jeg – i sin beretning at berette om de seneste måneders forløb. Debatten om forkvindens beretning blev derfor på mange måder også den debat, som MS’ forslag efterspurgte.
“En del af repræsentantskabet, som talte yderligere medlemmer ud over Jørgen Estrup og mig selv, fandt dog ikke, at beretningen på betryggende vis redegjorde for karakteren af beslutningsgrundlaget for beslutningen om at opsige den nu tidligere generalsekretær, og gav udtryk for, at situationen bestemt kunne have været håndteret bedre og anderledes, blandt andet under hensyntagen til henholdsvis forretningsudvalgets og generalsekretærens beføjelser. Der var derfor en del af repræsentantskabet, der udlod at stemme for forkvindens beretning. Dirigenten valgte dog alene at konstatere, at der var et flertal i repræsentantskabet, der stemte for.”
MS frafaldt på mødet resolutionsforslaget. ”Sket er sket. Det kan ikke gøres om,” udtaler Helle Munk Ravnborg. ”For mig – og for resten af repræsentantskabet – er det vigtigt at se fremad og have fokus på den kæmpe og vigtige opgave, som Dansk Flygtningehjælp løfter. I det lys, og i lyset af den debat, som forkvindens beretning allerede havde afstedkommet, fandt jeg det ikke formålstjenligt at fastholde mit forslag og ’gentage’ denne debat.”
Ærgerligt
Morten Visby fra Forfatterforeningen er på linje med MS: ”Det fremgik klart på mødet, at et enigt forretningsudvalg står bag fyringen. Så nu er vi der, hvor vi er nødt til at se fremad. Det er oplagt, at beslutningen ikke kan laves om. Det er jeg ærgerlig over, for vi havde et godt forhold til Christian, og vi havde lige nået at indlede et lidt tættere forhold til Flygtningehjælpen. Nu håber jeg bare, at de meget hurtigt får styr på deres ledelse, så de kan koncentrere sig om det meget vigtige arbejde, de laver.”
Generalsekretær Jens Vesterager fra ADRA Danmark bakker op om samme holdning: ”Nu lukker vi den dér og ser fremad. Vi er jo glade for Flygtningehjælpen og det fantastiske arbejde der gøres. Der var i repræsentantskabet enighed om, at vi vil videre på den mest positive måde – og det synes jeg er godt.”
Endnu en kritiker på mødet, generalsekretær Anders Laursen, Dansk Musiker Forbund, opfordrede også til at komme videre.
Med hensyn til den ønskede redegørelse fra Christian Friis Bach selv oplyser Helle Munk Ravnborg, at hun på mødet ”gjorde repræsentantskabet opmærksom på, at Christian Friis Bach til Globalnyt har oplyst, at han havde udarbejdet sin redegørelse for forløbet, og at han havde sendt den til forretningsudvalget med ønske om, at de ville dele den med repræsentantskabet.”
Også Unicef Danmark udtrykker ærgrelse over den opståede situation og ser fremad: ”Vi er rigtig kede af situationen, som risikerer at skygge for den vigtige sag, som Dansk Flygtningehjælp har,” siger kommunikationsdirektør Line Grove Hermansen til Globalnyt: ”Verdens flygtninge har ikke brug for intern og ekstern uro. Vi kan kun håbe, at næste års møde får et mere positivt afsæt, hvilket vi vil afvente.”
Jørgen Estrup fra FN-Forbundet siger til Globalnyt om mødets konklusion: “Vi kiggede hinanden i øjnene og var enige om at gå videre i tillid til, at vi gør noget godt for Dansk Flygtningehjælp. Det kræver, at der i så fald er større åbenhed fremover.”
Redigeret 18.35 m. ADRA