Sydsudans præsident, Salva Kiir, er ikke meget for at underskrive en fredsaftale, der indeholder en bestemmelse om at demilitarisere hovedstaden Juba og i stedet lade en international styrke sørge for sikkerheden.
Men både FN, USA og flere andre har vredet armen rundt på ham og lagt pres på ham for at få ham til at underskrive en aftale, som modparten underskrev i sidste uge.
Flere internationale medier skriver, at USA har fremlagt et resolutionsforslag, der blandt andet indebærer våbenembargo og målrettede sanktioner, hvis Kiir ikke sætter sin underskrift på papiret onsdag.
Nu har Kiir tilsyneladende givet efter.
Hans talsmand Ateny Wek Ateny sagde tirsdag, at Kiir har visse forbehold, men at han vil skrive under. Præsidenterne fra Kenya, Uganda og Sudan samt Etiopiens premierminister kommer alle til Sydsudans hovedstad Juba onsdag for at bevidne, at Kiir underskriver aftalen.
Det er snart to uger siden, at aftalen blev forhandlet på plads i Etiopiens hovedstad, Addis Abeba.
Separatistleder Riek Machar har underskrevet, men Kiir udbad sig betænkningstid.
Løj: Fortsat ustabil og spændt situation
Via et videolink fra Juba opfordrede Ellen Margrethe Løj landets stridende parter til at sætte befolkningens velbefindende først.
”Jeg gentager min opfordring til lederne i Sydsudan om at sætte folkets interesser over deres personlige ambitioner og at implementere fredsaftalen i god tro,” sagde hun.
Krigen i Sydsudan har krævet mere end 10.000 liv og sendt over 2,2 millioner mennesker på flugt.
Hun betegner situationen på landjorden som fortsat ustabil og spændt.
Retsopgør på vej
Fredsaftalen indebærer, at begge parter skal iværksætte en permanent våbenhvile senest 72 timer efter, at de har underskrevet.
Ifølge aftalen bliver lederen af oprørsbevægelsen vicepræsident. Det betyder, at Riek Machar efter alt at dømme vil vende tilbage til den post, han blev fyret fra i juli 2013.
Det blev kimen til den konflikt, der brød ud et halvt år senere, og som førte til voldsomme kampe mellem regeringsstyrker og styrker der er loyale over for Machar.
Endvidere skal der oprettes en sandhedskommission og en krigsforbryderdomstol. Det sker i samarbejde med Den Afrikanske Union.