FNs forum for oprindelige folk mødes i Bolivia

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Lise Josefsen Hermann,
Kommunikationsrådgiver for IBIS Sydamerika

“Vi er lige igang med at løse verdens problemer”, lyder det prompte fra en af deltagerne på FNs forum for oprindelige folk, som netop har afsluttet sit møde i Bolivias administrative hovedstad, La Paz.

Det er store ord, men det var også vigtige teamer, der blev berørt på mødet. De centrale emner var udvikling og oprindelige folks kulturer og identiteter. Det er første gang, at et møde af sådan en karakter, holdes i Bolivia.

– Det er vigtigt for de oprindelige folks organisatio-ner i Bolivia, fordi vi på denne måde har mulighed for direkte at præsen-tere os overfor FNs forum for oprinde-lige folk og dermed sætte vore mærke-sager på dagsorde-nen, siger Melva Hurtado, delegeret fra den indianske organisation CI-DOB, der repræ-senterer de oprin-delige folk i det bolivianske lavland.

Et nøglepunkt på mødet var Buen Vivir – de oprindelige folks velfærdsbegreb. Vigtige punkter for at opnå velfærd fra de oprindelige folks synspunkt er at sætte fokus på klimaforandringer og vores manglende respekt for moder jord.

I en udtalelse fra forummet står der bl.a., at grunden til miljøproblemer og klimaforandringer er den vestlige verdens tankegang om at udnytte Pacha Mama – Moder Jord. Det blev flere gange fremhævet, at oprindelige folk på dette område med den udprægede respekt for moder jord kan bidrage med en alternativ udviklingsmodel til den fremherskende udvikling i den vestlige del af verden.

Mødet blev også brugt til at sætte fokus på hvilke resultater arbejdet med FNs forum for oprindelige folk har medført siden sidste år. I Bolivia er der bl.a. kommet fokus på brugen af slaver blandt Guarani-indianerne ved skovdrift i området Chaco.

Forummets fokus på problemerne førte til en del medieomtale af problemet og skovejerne er bl.a. efterfølgende gået med til at deltage i kurser i menneskerettigheder og oprindelige folks rettigheder. Men der er stadig et stykke vej endnu.

De indianske organisationer peger på, at mediefokus og kurser er første skridt på vejen, men at der stadig mangler den vigtige ting, at de skyldige i f.eks. de nævnte overtrædelser af menneskerettighederne dømmes.

Ved mødet deltog eksperter og repræsentanter fra oprindelige folk fra Bolivia, Brasilien, Colombia, Belgien, Costa Rica, USA, Iran, Panama, Ecuador, Guyana, El Salvador, Surinam og Venezuela.

FNs forum for oprindelige folk opstod i 2000 og mødtes for første gang i 2002. Forummet rådgiver omkring økonomisk og social udvikling, kulturelle spørgsmål, miljø, uddannelse, sundhed og menneskerettigheder.

IBIS har støttet organiseringen af mødet med FNs permanente forum for oprindelige folk og desuden været med til at sørge for at repræsentanter fra de oprindelige folks organisationer i Bolivia kunne deltage.

Selv om alle verdens problemer ikke blev løst i denne omgang, var forummets medlemmer og mødets deltagere enige om, at arbejdet med forumet viser, at forandringer til fordel for verdens oprindelige folk er mulige, skønt der forsat er mange forhindringer for, at deres rettigheder respekteres.