Folkemødet Møn, Kulturmødet Mors, Roskilde Festival og Klimafolkemødet i Middelfart. Det er bare nogle af de begivenheder, hvor deltagerne i 2023 kunne møde repræsentanter for Udenrigsministeriets Oplysnings- og Engagementspulje, OpEn, og nogle af de mange formidlere, organisationer og andre, der har fået støtte gennem puljen til at engagere danskere i global udvikling og klima.
”Da vi sammen med Roskilde Festival vandt udbuddet om at forvalte OpEn i 2022, var det altoverskyggende fokus i begyndelsen naturligvis at åbne for ansøgninger og få bevillingerne ud, så de kunne gøre en forskel. Og det lykkedes,” konstaterer Jeef Bech, sekretariatsleder i CISU og medlem af OpEns styregruppe.
”Men helt fra starten var det også vores ambition at skabe en fælles platform for alle i Danmark, der bruger eller ønsker at bruge deres kompetencer til at oplyse og engagere om global udvikling. Vi ønskede at styrke ’engagements- og oplysningsfagligheden og -kapaciteten’ i Danmark, og det er vi godt på vej til at lykkes med,” konstaterer Jeef Bech i anledning af, at OpEn er klar med sin anden årsberetning, der dækker 2023.
Årsberetningen fortæller for eksempel, at OpEn i 2023 viste flaget ved flere festivaler, folkemøder og andre begivenheder med fælles OpEn-platforme, der talte adskillige modtagere af OpEn-bevillinger. Det gav dem en ekstra mulighed for at nå ud til nye målgrupper og for at netværke og dele erfaringer med andre bevillingsmodtagere. Dertil kommer obligatoriske kick off-seminarer for alle bevillingsmodtagere og andre netværksarrangementer.
Det største af dem er OpEn x GRASP, et inspirationsevent arrangeret af Roskilde Festival for alle, der arbejder med oplysning og engagement. I 2023 samlede det mere end 1.200 deltagere over to dage, heraf omkring 100 deltagere fra 50 forskellige organisationer og institutioner i OpEn-regi.
”Der har været stor deltagelse i alle OpEn-aktiviteterne, så vi er nået langt bredere ud, end vi turde drømme om. Vi har set adskillige aktører, der har fundet sammen på vores netværksmøder, og hvordan flere af dem nu arbejder sammen. Det er måske et af puljens vigtigste resultater. Og vi er bare lige begyndt. Disse aktiviteter fortsætter jo,” bemærker Christina Bilde fra Roskilde Festival og OpEns styregruppe.
OpEn blev sat i verden i 2022, hvor Civilsamfund i Udvikling (CISU) og Fonden Roskilde Festival vandt udbuddet om at forvalte puljen, der i alt har 25 millioner kroner til rådighed. Puljen står på to ben: Bevillingerne, som der går cirka 20 millioner kroner til om året. Til det andet ben, de forskellige programunderstøttende aktiviteter, er afsat cirka 3,5 millioner kroner om året. Den resterende halvanden million går til administration.
Klima, klima, klima – og Afrika
Årsberetningen fortæller også, hvem de bevilgede kroner er gået til og temaerne for ansøgningerne. De fleste OpEn-projekter bevilget i 2023 handler om klima og drejer sig om Afrika.
”På den måde afspejler bevillingerne meget godt prioriteterne i den nuværende danske udviklingspolitik,” siger Jeef Bech og understreger, at det hverken er et mål i sig selv eller styret af puljens retningslinjer: ”Fordelingen er udtryk for, hvad der optager bevillingsmodtagerne mest.”
En anden tendens er, at der står flere aktører sammen om flere og flere ansøgninger, og at antallet af partnere fra det globale syd er øget i forhold til året før.
”Begge dele er meget velkomment,” konstaterer Jeef Bech. ”Det er positivt, at flere aktører går sammen, så deres forskellige fagligheder kan supplere hinanden, og at vi får flere syd-stemmer med.”
Unge er målgruppe for hovedparten af 2023-projekterne, ligesom mange retter sig mod de såkaldte ’neutrale’, altså danskere, der ikke i forvejen interesserer sig særligt for global udvikling og klima.
Send flere penge
OpEn bevilgede i 2023 støtte til 49 projekter, men modtog hele 175 ansøgninger og måtte give afslag til 72 projekter, selvom de blev vurderet støtteværdige. Det var en drastisk stigning i forhold til 2022, hvor der var 92 ansøgninger og 48 støtteværdige afslag.
Også de såkaldte formidlingslegater var der stor interesse for. Her kunne man i 2023 søge om op til 100.000 kroner, og dem blev der hurtigt bevilget 11 af, og så var kassen tom, så OpEn måtte lukke for nye ansøgninger.
”Den overvældende interesse er et stærkt udtryk for puljens relevans, men betyder desværre også, at der er gode ressourcer, der går til spilde, for dem, der forgæves søger puljen, og i forvaltningen af puljen,” siger Jeef Bech.
Det store pres har fået OpEn til at gennemføre flere ændringer fra 2024, hvor der kun er én ansøgningsrunde og ikke to som i 2023. Også de maksimumbeløb, der kan søges om, er sat ned. Alligevel måtte OpEn i 2024-runden også sige nej til adskillige støtteværdige ansøgninger, som Globalnyt tidligere har fortalt.
OpEns årsrapport for 2023 kan ses her på openpuljen.dk.