Folketingsmedlemmer besøger flygtninge i Jordan

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Over 50.000 syriske flygtninge i Mafraq har fået hjælp fra Caritas netværket i form af mad, uddannelse, sundhedsydelser, diverse udstyr, husly, social- og psykologhjælp. Søndag fik flygtningene også besøg fra Folketinget.

I Jordan, tæt ved den syriske grænse, lever titusinder af syriske flygtninge på ubestemt tid i store flygtningelejre.

En delegation fra Folketinget besøgte søndag Caritas’ flygtningecenter i byen Mafraq i det nordlige Jordan, tæt på grænsen til Syrien.

Her har mere end 50.000 syriske flygtninge fået hjælp fra Caritas netværket i form af mad, uddannelse, sundhedsydelser, diverse udstyr, husly, social- og psykologhjælp.

Delegationen besøgte samme dag den kendte Zaatari-flygtningelejr, der har over 80.000 syriske flygtninge.

Langt de fleste af de 623.000 registrerede syriske flygtninge i Jordan lever dog uden for flygtningelejrene (mere end 80 %), og er helt afhængige af den hjælp, de får fra lokale centre som det, Caritas Jordan driver i Mafraq.

Fokus på de mange uden for lejrene

Delegationen var anført af Mette Gjerskov (S), der er formand for Udenrigspolitisk Nævn.

Desuden deltog Holger K. Nielsen (SF), Christian Juhl (EL), Lars Barfoed (K) og Mette Bock (LA).

Mette Gjerskov gav under besøget udtryk for, at Caritas når ud til glemte flygtninge i den forstand, at medierne og politiske ofte er fokuseret på Zaatari-lejren, som er meget stor og vigtig, men hvor de absolut fleste flygtninge i Jordan altså lever uden for lejrene.

Caritas’ danske generalsekretær Jann Sjursen er i Jordan i forbindelse med besøget.

”Caritas Jordan yder en fornem indsats for at hjælpe de mange tusinde syriske flygtninge – og de irakiske, ikke at forglemme. Caritas Jordan arbejder professionelt og systematisk og har ca. 2000 frivillige, som især er involveret i flygtningearbejdet. I Mafraq alene er der f.eks. tale om 100 frivillige. Det er meget imponerende. I det hele taget må man sige, at det jordanske samfund yder en indsats, der får vores flygtningedebat i Danmark til at tage sig lidt sølle ud,” siger Jann Sjursen.

Caritas Danmark har de seneste år støttet Caritas Jordan med næste næsten 20 mio. kroner.