Forsider fra diktaturets tid: Ny bog stiller skarpt på Brasiliens historie

Forfatter billede

Mere end 300 avisforsider er at finde i bogen ”As capas desta história” (”Denne histories forsider”),der dokumenterer Brasiliens alternative, illegale og eksilerede presses kamp mod diktaturet i perioden 1964-1979.

Anmeldelse af Hans Hesseldahl

1. april 1964 tog de væbnede styrker magten i Brasilien og væltede den folkevalgte præsident João Goulart. Tusindvis af journalister, skribenter, intellektuelle, studerende og politisk aktive modstod presset fra diktaturet, der blev indsat i kølvandet på militærkuppet. Deres vigtigste våben var det trykte ord, og kampen mod undertrykkelse, social ulighed og censur varede frem til 1979, hvor der blev givet amnesti til diktaturets politiske modstandere.

Bogen As capas desta história er en del af Instituttet Vladimir Herzog’s projekt “Resistir é Preciso…” (“Modstand er Nødvendigt…”) og sigter mod at rekonstruere og videregive de involveredes fortællinger i avisforsider, hvoraf flere nærmest er små kunstværker med umiskendelige og medrivende agitprop-kvaliteter, der effektivt giver læseren en fornemmelse af klimaet og kampånden hos de politiske modstandsbevægelser.

Lula på forsiden
Bogens forfatter, Ricardo Carvalho, har sammen med flere kollegaer gennem næsten to år arbejdet intenst på at indsamle forsider og vidneudsagn fra de involverede. Blandt materialet er der adskillige kuriositeter, bl.a. en forside fra en af metalindustriens fagforeningsaviser fra 1978, der prydes af en karismatisk mand med et prægtigt fuldskæg. Manden er Luis Inácio da Silva, bedre kendt som Lula, der som bekendt næsten 35 år senere blev præsident i Brasilien.

Hovedsporene i bogen følger den alternative, illegale og eksilerede presses forsider. Den første reaktion på den pludselige magtovertagelse i 1964 var at udfordre diktaturet med humor og provokerende satire, som det ses i den del af den alternative presse, der stadig var tolereret – mens den illegale presse med kommunistiske partier og revolutionære organisationer i spidsen var mere optaget af at debattere forskellige muligheder for oprør og af at opildne til modstandskamp.

Da diktaturet intensiverede jagten på systemkritikere, medførte det et hastigt stigende antal af politiske flygtninge, der søgte tilflugt i udlandet. Her opstår den eksilerede presse, der indtager en speciel rolle i Brasiliens historie, da mange af dens forsider ikke før nu har været vist inden for landets grænser.

Resistir é Preciso…
Første del af projektet “Resistir é Preciso…” bestod af en serie af videointerviews med 60 journalister, der hver især beretter om de vanskeligheder, de stod overfor under diktaturet, hvor politisk forfølgelse, tortur og summariske henrettelser gjorde det til en risikabel affære at udgive kritisk journalistik. Tredje del, der allerede er undervejs, indeholder bl.a. dokumentarfilm, flere personlige beretninger og en bog med plakater fra tiden under diktaturet samt en undersøgelse af deres rolle som politisk instrument.

Info
”As capas desta história” af Ricardo Carvalho m.fl. Udgivet af Instituto Vladimir Herzog. Bogen er på 188 sider og koster R$90, kan bestilles hjem fra projektets hjemmeside www.resistirepreciso.org.br, hvor der også er mere information.