Forbrugere i USA og EU der køber tøj, mobiltelefoner, legetøj mm., der er i produceret i udviklingslande er indirekte årsag til dødsfald forårsaget af et for højt forureningsniveau. Sådan lyder konklusionen i en artikel, der bliver udgivet i det anerkendte Nature i morgen.
Ifølge forskerne bag artiklen dør omkring 3,5 millioner mennesker årligt på grund af luftforurening og omkring 22% af disse dødsfald kan relateres til forbrugsgoder, der er fremstillet i en region med henblik på forbrug i en anden.
Således er dette studie det første af sin slags, der direkte kæder forbrug i Vesten sammen med forurening i udviklingslande: “If the cost of imported products is lower because of less stringent air pollution controls in the regions where they are produced, then the consumer savings may come at the expense of lives lost elsewhere”, lyder det fra forskerne.
Tidligere har sundhedsproblemer som følge af luftforurening været betragtet som et regionalt problem.
Forskningen viser således, at CO2-udledninger fra industrielle hotspots har stor indflydelse på de omkringliggende lande og i mindre grad på resten af kloden, eftersom disse udledninger bliver spredt gennem luftstrømme.
Kina og Indien topper listen over forureningsrelaterede dødsfald. Således viser resultaterne i artiklen, at forurening fra kinesiske områder er ansvarlig for over dobbelt så mange dødsfald som nummer to på listen, Indien. Forskerne konkluderer, at kinesisk forurening er ansvarlig for omkring 65.000 dødsfald i andre regioner.
Dette tal bliver opvejet af et andet opsigtsvækkende resultat i artiklen. Nemlig at (over)forbrug i EU og USA kan kædes sammen med 108.000 dødsfald i Kina. I den forbindelse nævner Dabo Guan, hovedforfatter på artiklen, at særligt forbruget af mobiltelefoner er skadeligt.
“On average every six months we change our phone. It has a health cost on the other side of the world.”
Økonomisk kompensation
Økonomier, som Kinas, der er afhænginge af at eksportere billige forbrugsgoder, skal ifølge Stephen Davis, en af medforfatterne til artiklen, kompenseres økonomisk hvis disse skal stille deres økonomier ind på en mere bærdygtig kurs.
Til The Guardian siger Davis således, “Some other country would step up and say hey, we’re willing to let our people die to have that business.”
Således peger dette studie på, at det ikke kun er de lande, der forurener luften, der bærer ansvaret, men i ligeså høj grad forbrugerne i Vesten.
“We need to move our lifestyles away from cheap and wasteful,” siger Qiang Zhang, endnu en af forfatterne.