Fortsat belejring forværrer forholdene i Yarmouk-lejren

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

I Yarmouk-lejren uden for Damaskus mangler indbyggerne vand og mad, og 170 meldes døde af sult og tørst. De palæstinensiske flygtninge i lejren kæmper igen en kamp for at overleve, mens styret tilsyneladende har indledt en ny blokade.

Situationen i den palæstinensiske flygtningelejr Yarmouk lidt uden for Syriens hovedstad, Damaskus, er blevet markant forværret i de seneste uger.

Det skriver flere medier.

Syriske myndigheder kontrollerer, hvad der kommer ind i lejren, og det betyder at forsyninger af mad, vand og medicin er begrænset, siger indbyggere i lejren ifølge nyhedsbureauet IRIN.

”For to måneder siden sendte UNRWA (FN’s hjælpeorganisation for palæstinensiske flygtninge, red.) kasser med mad til Yarmouk,” fortæller Abdullah, et af de 18.000 mennesker der bor i lejren.

”Nu er her ingenting, vi har ingen mad. Og det er forbudt for sygeplejersker og læger at komme ind.”

En måned uden vand og mad

For omkring et år siden var Yarmouk på alverdens forsider, da det syriske styres belejring af den store palæstinensiske flygtningelejr skabte massiv mangel på helt basale fornødenheder som mad og vand.

Dengang beskyldte Amnesty International præsident Bashar al-Assad og hans styre for at ”bruge udsultning af civile som et krigsvåben”.

I dag er situationen igen stort set den samme og flere medier skriver, at en ny blokade er oprettet. Ifølge netmediet Middle East Eye er 170 indbyggere i lejren omkommet i den seneste måned på grund af sult og tørst.

Et stillbillede fra en video på YouTube viser angiveligt en mand fra Yarmouk, der er død af sult og tørst.

Mandag sagde talsmanden for UNRWA, Chris Gunness, at der ikke er delt mad og vand ud i lejren siden 6. december.

Gunness siger, at organisationen dagligt beder de syriske myndigheder om lov til at komme ind i lejren, men forgæves.

Han tilføjer, at det er ”dybt bekymrende,” at der nu er gået næsten en måned, siden UNRWA sidst fik lov at komme ind med mad og vand.

Brænder møbler for at holde varmen

Samtidig med, at Syriens styre blokerer for adgang til lejren, er situationen i området forværret.

Oprørsgrupper kæmper mod både hinanden og Assads styrker, og det gør det vanskeligt for hjælpeorganisationer at levere mad, selv hvis de fik tilladelse.

Inde i lejren beretter indbyggerne om meget vanskelige forhold.

Elektricitet er der næsten ikke noget af, sygdomme breder sig og prisen på brændstof er så høj, at mange ikke har råd til at varme deres hjem op, selv om Mellemøsten er ramt af de værste snestorme i årevis.

Indbyggerne brænder deres møbler for at holde varmen, fortæller en aktivist til Middle East Eye.

En anden fortæller IRIN, at der blev lukket for vandet i sidste måned.

”Vi kan sige, at vi har tre store problemer. Det første er mad, det andet er sundhed, det tredje er vand,” siger en aktivist ved navn Abdullah.

Inden krigen i Syrien brød ud, boede her omkring 160.000 mennesker. I dag er langt de fleste flygtet, men de tilbageværende har ingen steder at rejse hen – eller ingen muligheder for at komme ud af lejren.