Coronavidnesbyrd
Corona påvirker alle mennesker på denne klode. I denne serie lader Globalnyt folk fra hele verden komme til orde. Målet er at give almindelige mennesker mulighed for at dele historier, oplevelser og følelser, som tørre tal og statistik over antal smittede aldrig kan viderebringe.
Bidragene kan læses uafhængigt af hinanden – find dem alle her.
Hidtil har Senegal registreret 190 officielt bekræftede tilfælde af coronasmittede, heraf ét dødsfald. Dette første dødsfald har skabt stor opstandelse og en bølge af chok i befolkningen på grund af afdødes identitet.
Pape Diouf, tidligere præsident for Olympique de Marseille – en fransk fodboldklub, der spiller i den bedste franske fodboldliga, Ligue 1 – var en karismatisk personlighed i fodboldverdenen, som gjorde en masse senegalesere stolte.
Meddelelsen om hans indlæggelse kom tirsdag den 31. om aftenen, fulgt af beskeden om hans død blot få timer senere. Denne besked har sået panik i en befolkning, som indtil da, på trods af at verden mere end nogensinde er en global landsby, kun havde en temmelig teoretisk idé om de tusindvis af dødsfald forårsaget af Covid-19 over hele verden.
Selvfølgelig havde videnskabsfolk allerede inden dette dødsfald slået alarm og opfordret senegaleserne til at forberede sig på det værste. Der har også været statistikkerne over antallet af smittede, som steg dag for dag. Men befolkningen var delt mellem frygt og fornægtelse. Som om denne sygdom kun berørte andre.
Nu er kun én følelse tilbage: Frygt og forventningen om at gå en vanskelig tid i mode. Døden er her. Helt tæt på. Den lusker omkring. Ophøjet og uforudsigelig. Den sænker en hel befolkning ned i en angst bæven ventende på, at den frygtede bølge rammer.Imidlertid har vi fornemmet faren nærme sig, for hver gang antallet af “importerede” tilfælde fordobledes og gennem regeringens modangreb, der er kommet i etaper: Først gjaldt det spredning af information om forebyggelse af smitte og social distancering, derpå fulgte forsamlingsforbud og lukning af moskeer, skoler og offentlige steder. Så blev grænserne og luftrummet lukket, og endelig, den 24. marts, erklærede regeringen national nødsituation med natligt udgangsforbud (mellem kl. 20 og 6, red.) …
Aktiviteter fortsætter, om end i langsomt tempo – men gaderne i Dakar, den senegalesiske hovedstad, der normalt vrimler af liv, er næsten øde. Der hviler allerede en stemning af lockdown, selv før en officiel lockdown er udstedt.
I et troende land som Senegal søger mange mod Gud i håb om barmhjertighed.
Seydou Ka, 35 år, arbejder som journalist på avisen Le Soleil i Dakar. Oversat fra fransk af Gerd Kieffer-Døssing.