Det danske bidrag til Syrien
Danmark bevilgede i 2017 i alt 296 mio.kr. til humanitære indsatser i Syrien og nærområderne med syriske flygtninge. I alt har Danmark siden konflikten begyndte i 2011 ydet mere end 2 mia.kr. til humanitære bistand til indsatser i Syrien og omkringliggende lande.
I december 2017 gav Danmark yderligere 20 mio.kr. til UNFPA’s indsatser i Syrien-konflikten, som udviklingsminister Ulla Tørnæs sagde, fordi behovet er der, og fordi man havde set de gode resultater fra UNFPA.
Efter fem år som koordinator for aktiviteter i Syrien og de omkringliggende lande med base i Jordan er Daniel Baker bestemt ikke optimistisk. Han har set udviklingen gå den forkerte vej. Han har oplevet sundhedscentre og hospitaler være mål for bombninger og set klinikker ødelagt. Han har været tæt på uhyrlighederne.
Men han har lært sig at fokusere på de positive tegn, hvor små de end er. Han er derfor glad for at kunne fortælle Globalnyt, at UNFPA (FN’s Befolkningsfond) har fået tilladelse til at krydse grænsen mellem Irak og det nordøstlige Syrien. Så nu kan man sende konvojer ind med udstyr, der kan hjælpe gravide kvinder til en sikker fødsel, og som også omfatter en færdigpakket reproduktiv sundheds-pakke.
”Vi kalder det ”dignity kits”, fordi vi finder, at pakken indeholder, hvad der er nødvendigt, hvis en kvinde skal leve et værdigt liv: Sæbe, shampoo, hygiejnebind og et tørklæde. Kvinderne har ofte mistet alt, og et tørklæde er nødvendigt, hvis de skal bevæge sig i samfundet,” forklarer Dan Baker.
Dansk finansiering
UNFPA arbejder i denne ”Cross –border” operation sammen med lokale NGO’er, som kender området og har de bedste muligheder for at sikre, at hjælpen kommer de fleste til gavn. Baker understreger, at UNFPA arbejder i overensstemmelse med Sikkerhedsrådsresolution 2165, der gør det muligt at arbejde med partnere over grænsen fra Tyrkiet og Jordan og nu også Irak. Hvis altså syrerne er samarbejdsvillige.
Operationen er muliggjort af blandt andet midler fra Danmark. Den koster foreløbigt 1 million dollars, hvoraf halvdelen kommer fra Danmark og halvdelen fra Finland.
På spørgsmålet om, hvorvidt det syriske regime accepterer, at UNFPA hjælper dem, som styret opfatter som fjender, siger han: De syriske myndigheder ved, vi hjælper deres ”fjender”, men vi samarbejder også med dem, f.eks. med det syriske sundhedsministerium og undervisningsministerium.
Det var også en fælles mission, da UNFPA og det syriske røde halvmåne kom til Sheikh Masqsoud i Aleppo i december sidste år med to mobile reproduktiv sundheds-teams. Her anslås at være 65.000 mennesker, flest kvinder, børn og ældre, at være i nød med kun en enkelt fungerende sundhedsklinik. 3000 kvinder antages at være gravide.
Flygtninge i lejre
Baker besøgte Danmark på vej til New York, hvor han vil være stationeret de næste år, og benyttede lejligheden til at mødes med både udenrigsministeriets humanitære kontor og en række danske NGO’er.
Da han for godt et år siden var i Danmark, understregede han, at man skal huske, at mennesker i nød har brug for mere end mad, drikkevand og tag over hovedet:
”Det er helt afgørende, at man kan sikre kvinders og pigers seksuelle og reproduktive sundhed og rettigheder – afgørende på kort såvel som på langt sigt”.
Han var derfor også glad for at kunne fortælle Globalnyt, at han betragter indsatsen i flygtningelejrene i Jordan, som UNFPA’s mest succesrige program.
De jordanske lejre huser omkring 1 million syriske flygtninge, og forholdene her er så rimelige, som man kan forvente. Lejrene er velorganiserede, og UNFPA kunne f.eks. alene i december 2017 levere ca. 9000 reproduktive sundhedsydelser, altså bl.a. sikre fødsler, fødselsforberedelse, hjælp til gravide, familieplanlægning og prævention.
De syriske flygtninge i Jordan må gerne arbejde, ligesom de faciliteter, lejrene byder på, er åbne for lokale. Det betyder, at lejrene her adskiller sig fra mange andre. Det er givet også medvirkende til, at der ikke har været konflikter eller optakt til uro mellem flygtningene og lokale.
Daniel Baker er glad for, at UNFPA’s indsatser i Syrien og blandt flygtningene i nabolandene er sikret midler i 2018. For 2019 frygter han, at donorerne bliver mere tøvende. Men forhåbentligt ikke opgivende.
Krigen i Syrien er på vej mod sit ottende år – uden en fred i sigte og kun med sikkerhed for næsten ubærlige lidelser for millioner.
Og med sikkerhed for, at behovet for bistand til reproduktiv sundhed vil være stigende.
UNFPA appellerer i 2018 om 463 millioner dollars, så man kan yde livreddende ydelser til ca. 30 millioner kvinder i reproduktiv alder, som vil blive påvirket af humanitære kriser.