Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) besøger Andeslandet Bolivia fra d. 7. til 11. marts, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse onsdag.
Ministeren rejser til det sydamerikanske land for konkret at vurdere mulighederne for, hvordan Danmark kan fortsætte sin bistand. Den nye regering har nemlig i modsætning til den forrige besluttet, at vi stadig skal yde bistand til verdensdelens fattigste land
Danmark har en unik platform i Bolivia og har skabt gode resultater gennem sin udviklingsindsats. En fortsættelse af det udviklingspolitiske engagement kan bidrage til, at den skrøbelige politiske og økonomiske udvikling i Bolivia bliver bæredygtig, heder det
Programelementer (foreløbige):
Tirsdag den 6. marts:
Afrejse København til La Paz (ankomst omkring midnat den 7. marts)
Onsdag den 7. marts:
Samtaler med bl.a. regeringen, retsvæsenet, private sektor i La Paz samt virksomhedsbesøg.
Torsdag den 8. marts:
Afrejse fra La Paz til Uyuni (Potosi regionen)
Aktiviteter inden for landbrug og landbrugsindustri.
Fredag den 9. marts:
Rejse til Potosi
Aktiviteter inden for miljø, bl.a. besøg i minesektoren – fokus på bl.a. sektorens indflydelse på økonomi, miljø og sundhed. Adgang til retsvæsenet, inkl. civilsamfundsorganisationer.
Lørdag den 10. marts:
Rejse til Villa Montes
Aktiviteter vedr. oprindelige folks rettigheder, landbrug, uddannelse.
Rejse til Santa Cruz
Søndag den 11. marts:
Hjemrejse
Baggrund fra Udenrigsministeriet
Bolivia befinder sig i en skrøbelig omstillingsproces fra en situation med udbredt fattigdom, stor ulighed og diskrimination af oprindelige folk frem mod et konsolideret demokratisk retssamfund med større lighed. Store fremskridt er opnået i de senere år.
Danmark har gode erfaringer i Bolivia med at medvirke til adgang til retsvæsenet, udvikling til gavn for smålandbrug samt miljøindsatser.
Via vort langvarige engagement i Bolivia for menneskerettigheder og bedre vilkår for oprindelige folk, kvinder og andre udsatte grupper har Danmark fået en god platform for samarbejdet med alle dele af det bolivianske samfund.
Danmark har bidraget til den politiske overgangsproces i landet, som på afgørende vis har fremmet de oprindelige folks rettigheder.
Bolivia er Sydamerikas fattigste land med et BNP pr. indbygger på ca. 8.000 kroner (Danmark: 296.000 kroner). Godt halvdelen af bolivianerne lever i fattigdom og omkring 1/3 i ekstrem armod. Især de oprindelige folk (omkring 60 pct. af indbyggerne) er hårdt ramt.
Bolivia har været dansk samarbejdsland siden 1994. Danmark har især støttet de oprindelige folk, landbrugssektoren, uddannelse, klima, miljø og reformer af den offentlige sektor og retsvæsenet.
Yderligere oplysninger hos:
Journalist Bo Simonsen, UM
tlf. 40 83 89 41, e-mail: [email protected]