Friis Bach forbereder sig på kritik af stor bistandssatsning

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

En hidtil uset stor dansk satsning på at bistå nogle af verdens såkaldt svage stater med bistandsmidler – 1,3 miliarder kr. alene i 2013 – får nu den ansvarlige minister for strategien til at “forberede sig på at få tæsk i Folketinget”.

Det skriver dagbladet Politiken onsdag.

“Vi støtter skrøbelige u-lande vel vidende, at vi tager en stor risiko. Det er bøvlet og besværligt at arbejde i disse lande og de ligger på listen over nogle af de mest korrupte stater”, siger udviklingsminister Christian Friis Bach (R) til avisen,

“Jeg har tidligere skullet forsvare støtten i Folketinget og det skal jeg igen gøre, den dag nogle af vore støttepenge forsvinder på grund af korruption. Det vil der være en stor risiko for sker på et eller andet tidspunkt”, føjer han til overfor Politiken.

Skrøbelige stater er kendetegnet ved at have en meget svag regering på grund af krig eller fattigdom. De omfatter Afghanistan, DR Congo, Den Centralafrikanske Republik, Liberia, Sierra Leone, Sydsudan og Øst-timor.

Bistanden til disse lande går især ud på at bistå deres regeringer med at opbygge de ting, som normalt holder sammen på et samfund, herunder skoler, hospitaler, veje, domstole, effektive ministerier m.v.

Det er i først og fremmest Afghanistan, Sydsudan og Somalia /Somaliland, der begunstiges med danske bistandsmidler de kommende år. Således bliver det kaotiske og borgerkrigsramte Afghanistan største modtager af dansk bistand overhovedet.

En situation de færreste havde forudset eller forestillet sig for blot få år siden.