Ghanesisk street art til Danmark

street_art2

Bright Tetteh Ackwerh har opnået stor anerkendelse i sit hjemland Ghana – nu kan han opleves i Danmark.


Foto:
Forfatter billede

Udviklingsorganisationen Ghana Venskab sætter i samarbejde med den danske kunstner Phuc Van Dang og den ghanesiske kunstner Bright Tetteh Ackwerh fokus på, hvordan kunst i det offentlige rum kan bruges til at skabe dialog og forandringer.

Begge kunstnere arbejder med street art i det offentlige rum, og på festivalerne i Danmark vil de sammen skabe nye værker.

Formålet med street art projektet er at skabe bevidsthed og dialog om aktuelle emner og formidle kulturelle udvekslinger mellem danskere og ghanesere. De to kunstnere prøver at påvirke beslutningstagere og give ny forståelse af problematikker.

Bright Tetteh Ackwehr er blandt andet kendt i Ghana for sine satiretegninger, som kradser i overfladen af billedet af Ghana som et fremgangsrigt udviklingsland. Fremgangen er en del af sandheden, men Ghana kæmper også med alvorlige udfordringer som stigende ulighed og korruption.

”Det er vigtigt at der er et demokratisk rum. Kunst kan også være med til at skabe dette – udvide det. I Ghana er der et forholdsvist stort politisk rum til at ytre sig, men der er andre områder der halter” siger Bright Tetteh Ackwerh.

Kunst bliver et værktøj til at skabe forandring

Alle med hang til street art, eller som har en interesse for afrikansk og dansk kultur, kan passende lægge vejen forbi Verdensspejl festivalen onsdag 5. september kl.12-14.15 eller Fængslet i Horsens fredag-lørdag 7-8. september, hvor de to kunstnere arbejder med deres fælles kunstværk.

Kunstnerne laver live-painting hele lørdag, hvor du kan komme og få en snak med dem om deres arbejde. Du kan hænge ud i det hyggelige loungeområde, og selv lave foto statements, der indgår i deres værker.

Der vil også være en art-talk, hvor Phuc og Bright fortæller om, hvordan de arbejder med offentlig kunst og hvorfor, og du kan høre mere om hvorfor det er vigtigt, at der er politisk rum til, at kunstnere kan tage samfundsrelevante emner op.

Anerkendte kunstnere

Bright Tetteh Ackwerh har modtaget Kuenyehia Prize for Ghanaian Contemporary art i 2016 og han er en af de ti bedste i Barclays L’atelier Art competition i 2017. Det er altså en erfaren herre, der prøver kræfter med street art her i Danmark og viser sin kunnen med den traditionelle afrikanske kunst blandet med mere moderne udtryk. Han har høstet stor anerkendelse i medier i Ghana og han bruger internettet til at komme ud til et endnu større publikum med sin særegne kunst. Derved prøver han grænser af for at udnytte kunsten til yderste pol.

Han er kendt for at tilføre street art en portion satire og sætter derved spørgsmålstegn ved nutidens samfund – både det i Ghana og i udlandet.

Han har udstillet overalt i verden og i Ghana siden 2013.

Dette er en enestående mulighed for at se en upcoming street artist i arbejde og i samarbejde med en af de hjemlige kunstnere Phuc Van Dang fra Horsens.

Phuc Van Dang har sin helt unikke streg og er uddannet grafiker og kunstner. Han har også prøvet kræfter med den ghanesiske kunst. Gennem de sidste år, har han lavet streetart projekter med Hald Ege efterskole, når deres årlige tur går til Nordghana. Phuc er født i Vietnam og opvokset i Danmark. Han har en baggrund som grafisk designer og arbejder i krydsfeltet mellem design, kunst og kultur. Hans multikulturelle baggrund kommer til live i hans værker, der er en skøn sammensmeltning af to verdener.

Phuc brænder for Street Art og der er ikke kun tænkt over designet i Phuc Van Dangs værker, der alle bærer hans unikke streg og fortælling – der er tænkt over hver en detalje og materialevalg. Phuc har udstillet i New York, Saigon, Barcelona, Tokyo og flere steder i Danmark.

Phuc Van Dang i gang med et af sine street art projekter. Han kan opleves på Verdensspejl festivalen i Aarhus og Wall of Sound Festivalen på Fængslet i Horsens.

Workshops fremmer dialog

The Art of Change projektet er en del af Ghana Venskabs oplysningsaktiviteter i Danmark. Ghana Venskab er en dansk Danida-støttet udviklingsorganisation. Organisationen arbejder for at mindske ulighed og fattigdom i Ghana samt fremme rettigheder, ligestilling og god regeringsføring i Nordghana. Det gøres blandt andet ved at støtte civilsamfundsorganisationer i Ghana, der arbejder for at forbedre deres egne og andres levevilkår og kæmpe for deres rettigheder.

Organisationen arbejder også med fortalervirksomhed for at påvirke beslutningstagere, fremme rettigheder og sætte uligheder på den politiske dagsorden. Det gør vi blandt andet ved at lave street art workshops med unge, der adresserer forskellige problemstillinger. Disse workshops fremmer dialog om emner, der kan være vanskelige at adressere, og er med til skabe opmærksomhed.