To år. Så længe fik Indiens Mohandas ‘Mahatma’ Gandhi lov til at skue over universitetsparken ved University of Ghana i hovedstaden Accra.
Gandhi er bedst kendt for sit budskab om ikke-vold og sin ikoniske rolle som politisk og åndelig leder i Indiens kamp for uafhængighed, men for undervisere og studerende på University of Ghana var Gandhi også en racist, som så ned på sorte afrikanere og kaldte dem “kaffirs” – en nedladende betegnelse, brugt i Sydafrika, hvor Gandhi boede i to årtier.
Efter statuen af Gandhi blev indviet i 2016, begyndte en gruppe undervisere og studerende en online kampagne for at få statuen fjernet, og det er nu lykkedes.
“Gandhi has finally fallen,” skriver Akosua Adomako Ampofo, som er professor i afrikanske studier og kønsstudier ved University of Ghana på Twitter. Ampofu har, ifølge mediet OkayAfrica, været en af de førende fortalere for den såkaldte #GandhiMustFall kampagne, som har indsamlet 2000 underskrifter for at få fjernet statuen af Gandhi.
Ifølge kampagnen, kæmpede Gandhi for bedre levevilkår for indere i Sydafrika, men ikke for det store sorte flertal, som Gandhi anså som mindreværdige.
#GandhiMustFall-kampagnen har delt vandene på de sociale medier, og mange ghanesere, herunder forfattere og akademikere har kritiseret beslutningen om at nedrive statuen. Mens flere frygter, at beslutningen vil skade landets forhold til Indien, handler en stor del af diskussionen om, hvordan man bør forholde sig til historien, og bruge den.
“Those cheering #GhandhiMustFall should recognise that they´re cheering a xenophobic and racist sentiment that is the opposite of decolonial thinking,” skriver Zachariah Mampilly, som er professor i statskundskab og forfatter til flere bøger om poltik, protester og sociale bevægelser i Afrika, på Twitter.
“It is and issue og self-respect..If we show that we have no respect for ourselves and look down on our own heroes and praise others who had no respect for us, then there is an issue,” skriver Victoria Okoye, som er en ghanesisk ph.d.-studerende ved University of Sheffield, på Twitter.
I tråd med #GhandhiMustFall-kampagnen, har der de seneste år været en voksende diskussion og kritik af Gandhi i flere afrikanske lande, særligt Sydafrika, Ghana, Kenya og Malawi.
I Malawi kunne en lignende kampagne notere sig en sejr tilbage i oktober, da en en højesteretsdommer satte en stopper for planer om at opføre en statue af Gandhi i storbyen Blantyre.