Glemt dansk bygningskultur i Indien

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Nationalmuseet og Realdania sætter fokus på den danske arv i Serampore 25 km nord for Kolkata (Calcutta) i Indien. Byen opstod omkring en dansk handelsstation i perioden 1755 til 1845.

Realdania og Nationalmuseet er gået sammen om at bevare gamle danske bygninger og anlæg i Serampore i delstaten Vestbengalen, skriver Realdania mandag i en pressemeddelelse.

I dag er Serampore en middelstor industriby med flere store fabrikker. Den historiske bykerne er fortsat ret intakt, men i følge Realdania og Nationalmuseet er bygningerne fra den danske periode i stærkt forfald og risikerer meget snart at være væk.

Derfor er det på høje tid at gøre noget, hvis de historiske bygninger ikke skal forsvinde. Nationalmuseet planlægger derfor flere restaurerings-arbejder i samarbejde med den lokale kulturarvsmyndighed og ledet af lokale bevaringsarkitekter.

Fra National-museets side bidrager et ‘Serampore Initiativ’ med arkitektfaglig rådgivning og viden om bygningernes historie. Det erklærede mål er at samarbejdet med indiske myndigheder skal føre til øget kulturudveksling mellem Indien og Danmark om den fælles kulturarv.

“I modsætning til Tranquebar og De Dansk Vestindiske Øer har der før kun været meget lidt fokus på den tidligere danske handelsstation i Serampore”, siger direktør i Realdania Hans Peter Svendler og fortsætter:

“Nationalmuseets undersøgelser viser, at der findes en betydelig dansk bygningsarv på stedet, og den vil Realdania gerne være med til at sikre bliver dokumenteret, udviklet og bevaret. Initiativet har stort potentiale både i forhold til at opbygge viden om Danmarks historiske tilstede-værelse i Indien og for positiv eksponering både i Danmark og Indien”.

Stor lokal interesse

Projektet drives ikke af nostalgisk længsel efter en svunden kolonitid, hedder det videre i den officielle udmeldning fra partnerne.

Serampores historiske bygninger og kilderne til byens historie er betydningsfulde i både dansk, indisk og international sammenhæng. Lokalt er der ligeledes stor interesse for de historiske bygninger fra den danske periode.

“Også i Indien føler folk, at de kolossale kontorbygninger og indkøbs-centre, der skyder op overalt, fjerner byernes historie og selvstændige karakter, og i Indien ser mange derfor potentialet i at kombinere bygningsbevaring med anlæg af stærkt tiltrængte rekreative åndehuller”, siger Nationalmuseets projektleder Bente Wolff.

Udover at bevare bygninger skal projektet forske i og formidle Serampores historie fra den danske periode til i dag.

Danske arkivalier om Serampore bliver gjort tilgængelige for international forskning i de historiske forbindelser mellem bengalerne, danskerne og de mange andre europæere, der også havde handelskolonier langs Hooghly-floden.

Projekt-rapporten kan downloades fra
http://natmus.dk/fileadmin/user_upload/natmus/etnografisksamling/dokumenter/Serampore_report_2010_web.pdf