Godt nyt: Blåhvalen gør come-back i det østlige Stillehav

Forfatter billede

Udviklingen i bestanden af de enorme hvaler ud for kysten fra Alaska til Costa Rica har overgået alle forventninger og giver håb for fremtiden, siger forskere om verdens største havpattedyr gennem tiderne. Men det er stadig slemt ved Antarktis.

Af et studie, publiceret i september i tidsskriftet Marine Mammal Science, fremgår det, at antallet af individer i området er oppe på 2.200.

Det svarer til 97 procent af den oprindelige bestand og markerer et bemærkelsesværdigt come-back siden hvalfangsten i første halvdel af forrige hundrede, skriver flere nyhedsmedier.

Det er så vidt vides den første bestand af blåhvaler i verdenshavene, der er genoprettet siden rovdriften. Stillehavs-bestanden vurderes nu af forskerne som bæredygtig.   

Det er fortsat usikkert, hvordan det vil gå med bestanden i farvandene omkring Antarktis, hvor hvalfangere dræbte 346.000 (!) blåhvaler frem til 1966, da arten blev fredet.

Det var dengang, da børn fik tunolperler med hvalolie for at blive sunde.

I dag findes der kun ca. 3.000 blåhvaler omkring Sydpolen – blot en enkelt procent af det oprindelige niveau; så omfattende var nedslagtningen.

Antallet af harpunerede blåhvaler i Stillehavet var langt mindre og anslås til 3.400 eksemplarer mellem 1905 og 1971.

Mange af disse fangster blev udført af sovjet-russiske hvalfangere under gedulgte forhold og det reelle tal kendes derfor stadig ikke.

Andre farer – og nogle sammenligninger

Men udviklingen i det østlige Stillehav giver håb  for fremtiden, selv om hvalerne trues af nye  farer såsom stigende skibsstøj, hyppigere kollisioner og forurening – se også http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/mms.12157/abstract

Blåhvaler kan blive op til 30 meter lange og de største eksemplarer nå en vægt på omkring 190 tons. 

En stor afrikansk han-elefant vejer til sammenligning syv til otte tons.  

Den største elefant, man nogensinde har registreret, vejede dog 10.866 kg og målte 3,96 meter i højden.

En blåhvals tunge kan veje lige så meget som en elefant – og dens hjerte lige så meget som en bil.

Se mere på http://en.wikipedia.org/wiki/Blue_whale

Hvaler i danske farvande

Marsvinet og hvidnæsen – en delfinart – er de eneste hvalarter, der yngler i dansk farvand.

De to arter får dog jævnligt selskab af andre eksemplarer af verdens hvalarter. Igennem tiderne er der set yderligere 18 hvalarter.

Et højst usædvanligt syn var det, da to blåhvaler strandede i henholdsvis 1931 ved Årøsund i Lillebælt og i 1936 ved Skagen. Siden er Blåhvalen ikke set andre steder i Danmark end på Zoologisk Museum i København.

Hvalforskere mener, at de to kæmpe hvaldyr simpelt hen svømmede forkert og blev fanget i det lave vand omkring Danmark. Det kostede dem livet.

Netop de lave vande, der omgiver vores kystrige land, betød også døden for 16 kaskelothvaler i 1996, 13 i 1997 og en enkelt i 2000. Alle strandede de ved Rømø og Mandø.

Se også telegrammet

http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/16-09-14/hvalkommission-giver-gr-nland-lov-til-fange-207-hv