På søndag er der valg i Guatemala, og valgkampen kører på højtryk. De centrale valgtemaer drejer sig på den ene side om at bekæmpe den omfattende kriminalitet som præger landet og på den anden om sociale problemer.
Af Bolette Danckert,
Valgobservatør for Mellemamerika Komiteen
„Kriminalitet er det største problem i Guatemala. Vi har brug for nogen til at gøre noget ved det,” siger Jose Alfredo Garcia. Derfor støtter han Partido Patriota med sloganet “Mano dura” – “en hård hånd”.
Han står iført en af Partido Patriotas karakteristiske orange trøjer til et valgmøde for partiet på den centrale plads i byen Antigua. Ved siden af scenen står en kæmpemæssig papmachefigur forestillende en knyttet næve, og ud af højtalerne buldrer festlige slagsange, der hylder „den hårde hånd“.
Maria Gonzales* er enig: Sikkerheden er et stort problem i Guatemala – ikke mindst i forbindelse med valget. Hun planlægger sammen med sin familie at stemme tidligt om morgenen på søndag for at kunne holde sig hjemme og undgå uroligheder resten af dagen.
Bekymringen over (u)sikkerheden er forståelig. Der bliver dagligt begået mellem 15 og 20 mord i landet, hvilket er flere end under borgerkrigen, der sluttede i 1996. Udover at skabe stor utryghed har kriminaliteten også stor betydning for den økonomiske situation, da den hæmmer forretningslivet væsentligt.
Men sikkerhed er ikke det centrale valgtema for alle. „Jeg ville have stemt på Sandra Torres, hvis ikke hun var ude af valgkampen, for hun ville have gjort noget ved fattigdommen,“ siger Leticia Lopez.
Hun fremhæver stigende priser på mad og benzin samt et behov for forbedringer på uddannelsesområdet som afgørende for, hvordan hun vil stemme på søndag.
For José Tomas er uddannelsespolitik også i centrum. Derfor støtter han Suger, der er akademiker og iscenesætter sig selv under sloganet „intelligente y differente“ – intelligent og anderledes. Et af hans centrale valgløfter er netop uddannelsesreformer.
Med en høj grad af analfabetisme i landet forekommer der at være stort behov for reformer, og mindst lige så alvorligt er det, at en stor del af den indianske befolkning ikke kan tale spansk, men udelukkende forskellige indanske sprog. Det er med til at fastholde den store sociale ulighed, som er steget de seneste år.
De guatemalanere, vi har talt med, er således splittede om, hvad der er vigtigst: En hård hånd eller en håndsrækning til skolesystemet og de meget ulige sociale forhold. Som det er tilfældet i alle valgkampe, lover politikerne til højre og venstre. Spørgsmålet er, om de vil leve op til det, hvilket flere af guatemalanere er skeptiske overfor.
Og skepsisen er forståelig: En hård hånd har ikke vist sig effektiv i de omkringliggende mellemamerikanske lande, og løfter om sociale forbedringer til Maya befolkningen har førhen været mere ord end handling. Men foreløbig er den hårde hånd synlig, stort set hvorend man kigger hen, og løfterne om sociale forbedringer følger i en lind strøm. Vi venter i spænding på resultaterne.
*Navnet er opdigtet, da hun ikke ønskede sit navn offentliggjort.
Bolette Danckert er, som en del af en gruppe på 7 frivillige fra Mellemamerika Komiteen, i Guatemala for at fungere som international valgobservatør ved valget
søndag 11. September.