Guatemalas politiledelse fængslet efter storstilet våben- og narkohandel

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Den øverste leder af Guatemalas politi er anholdt, tiltalt for at have stjålet flere hundrede kilo kokain og for sin rolle i 5 betjentes død. 2 ledere af landets specialenhed mod narkokriminalitet er også mistænkte i sagen.

Det er den anden politidirektør, som fældes af narkohandel på blot et halvt år. Samtidig øger civilsamfundet sin kamp for at styrke retssikkerheden i det mellemamerikanske land.

Af Per Bergholdt Jensen, kommunikationsrådgiver IBIS i Mellemamerika

Virkeligheden i Guatemala overgår jævnligt enhver filmfantasi, og sagen om politiledelsens involvering i narko- og våbenhandel er ingen undtagelse. 7. august 2009 afløste Baltazar Gómez den tidligere politidirektør, Porfirio Pérez Paniagua, der blev fængslet for at stjæle beslaglagte stoffer og penge.

Blot et halvt år efter er Gómez – som har nægtet enhver forbindelse til sagen – i samme båd. Allerede i 2002 var Gómez mistænkt for at stjæle 1600 kilo kokain, men man frafaldt tiltalen på grund af manglende beviser.

– Anholdelsen af de højtstående politi-folk viser, at skjulte magtstrukturer gradvist ødelægger statens legitimitet og de demokratiske institutioner, som burde være garanter for den offentlige orden og sikkerhed. Derfor er det nødvendigt at konfrontere forbryderne, hvis kriminelle økonomiske interesser bemægtiger sig de institutionelle og økonomiske områder i Guatemala,” siger Andrea Umul, som arbejder for IBIS i Guatemala med at administrere Fonden for God Regeringsførelse, FonGob.

Fondens formål er at støtte forskellige processer, der skal forbedre demokrati, regeringsførelse og retssikkerhed i landet.

5 betjente skudt under tyveri af narko

Sagen mod Gómez tog sin begyndelse for 11 måneder siden, da 10 politifolk stjal over 700 kilo kokain fra en lagerbygning. Derefter vendte de tilbage efter yderligere 350 kilo kokain, samt våben og ammunition.

Imidlertid var narkohandlerne, som ejede kokainen, kommet tilbage. 5 ud af de 10 politifolk blev dræbt i den følgende ildkamp. I første omgang lignede det en regulær operation rettet mod det mexicanske narkokartel Los Zetas, men i virkeligheden skulle narkoen og våbnene videresælges til nationale og internationale narkohandlere.

De 700 kilo kokain til en værdi af over 100 millioner kroner er fortsat forsvundne.

De ledende figurer bag denne operation var – ifølge Den Internationale Kommission mod Straffrihed i Guatemala (CICIG) – lederen af det nationale politi i Guatemala, Batlazar Gómez Barrios, Nelly Judith Bonilla, som var leder af det guatemalanske politis anti-narko afdeling, DAIA, og Fernando Carrillo, som også havde en ledende post i DAIA.

I alt 17 er anholdt efter 11 måneders efterforskningsarbejde, som CICIG har foretaget i samarbejde med justits- og indenrigsministerierne.

– Vi har anholdt medlemmerne af en hemmelig struktur inden for Det Nationale Politis ledelse, som står bag en alvorlig korruption og kriminalitet. Vi har tilstrækkelige beviser til at bekræfte, at Goméz beordrede dette røveri af stoffer, forklarede CICIG’s leder, Carlos Castresana, på et pressemøde.

– Efter begivenheden [nedskydningen af de 5 betjente, red.] iværksatte hverken politiet eller DAIA en undersøgelse, og de tillod ikke repræsentanter for justitsministeriet at få adgang til gerningsstedet i flere timer efter hændelsen, angiveligt på grund af sikkerhedshensyn,” uddybede Castresana.

Opgøret med et korrupt retssystem

Guatemala er plaget af korruption i politikorpset og retsvæsenet. Aviserne er næsten hver uge fulde af historier om politifolk, som har været indblandet i narkohandel, afpresning, kidnapninger eller ligefrem mord. Intet under at manden på gaden i Guatemala har forsvindende lidt tillid til retssystemet.

– Politiet i Guatemala gennemlever en periode, hvor dets interne krise synliggøres. Krisen skyldes mangel på opmærksomhed fra statsapparatet, usikkerhed i både den politiske og ledelsesmæssige styring, og en høj grad af intern korruption, siger Verónica Godoy, som er leder af IMASP, det guatemalanske civilsamfunds instans for overvågning og støtte af offentlig sikkerhed, der indgår i et samarbejde med FonGob og IBIS.

Den Internationale Kommission mod Straffrihed i Guatemala (CICIG) har i kraft af opklaringen af en række sager så småt rokket ved den omfattende straffrihed og organiserede kriminalitet. Trods de succesfulde sager, mener flere kritikere imidlertid, at CICIG ikke har formået at løse en af sine største opgaver, nemlig at styrke den guatemalanske stats egne institutioner.

Kommissionens mandat og finansiering udløber om et år, hvilket kan vise sig at være for kort tid til at løse opgaven.

Det store spørgsmål er derfor, hvad retsvæsnet vil stille op for at bekæmpe straffriheden, samt de kriminelle og korrupte strukturer, der gennemsyrer statsapparatet, og som i sidste ende er ved at kvæle landet. En del af svaret kan komme fra civilsamfundet, som i stigende grad sætter dagsordenen for opgøret med straffrihed.

– Den stigende usikkerhed i de guatemalanske borgeres dagligdag har medført, at visse sektorer i det guatemalanske civilsamfund har påtaget sig en aktiv rolle med social overvågning af processer, som har afgørende strategisk betydning for at styrke retsstaten og bekæmpe straffriheden. Derfor er der stigende støtte til CICIG og andre tiltag fra det guatemalanske civilsamfund, anfører Andrea Umul.

Trods sagens alvor, giver anholdelsen af politiledelsen også et vist håb for rehabiliteringen af retsstaten.

– En mere positiv udlægning er, at denne sag tvinger både Staten og civilsamfundet til at fokusere på politiet og på nødvendigheden af at styrke denne institution, siger Verónica Godoy..

– Dette afspejles i skabelsen af en kommission, som under ledelse af retsstatsaktivisten Helen Mack skal arbejde med at forberede en politireform. Den internationale støtte til disse processer kan medvirke til at skabe en ny model for et professionelt og effektivt guatemalansk politikorps, som kan konfrontere sikkerhedsproblematikken i landet på passende vis, konkluderer Godoy.

Artiklen er stillet til rådighed for u-landsnyt.dk af forfatteren.

Se også www.ibis.dk