Haiti: 1.000 patienter behandlet det første døgn

Forfatter billede

Læge Greg Elder, vicechef for Læger uden Grænsers projekter i Haiti, gør status et døgn efter, at jordskælvet ramte Haiti:

Hvordan er situationen i Port-au-Prince lige nu?

Kommunikationslinjerne har været et problem, men det lykkedes os at få kontakt med vores hold af medarbejdere ret hurtigt efter skælvet. Det vi ved er, at det var kaotisk. Folk var overalt på gaderne uden at ane, hvor de skulle søge hen efter hjælp. Vi måtte bevæge os gennem gaderne til fods for at bedømme omfanget af skaderne på vores hospitaler og de offentlige sundhedsfaciliteter.

De fleste sover på gaden af frygt for at være indenfor i husene, og det gælder også en del af vores medarbejdere.

Læger uden Grænser havde i forvejen udstyr og fungerende hospitaler i Haiti. Er de stadig funktionsdygtige, og hvordan får I mere udstyr ind i landet?

Vi havde tre hospitaler – inklusiv et traumecenter og en fødeafdeling – og næsten 800 medarbejdere i Port-au-Prince. Bygningerne blev alle så slemt beskadiget, at vi måtte evakuere patienterne ud på nabogrundene. I løbet af onsdag har vi etableret førstehjælpscentre i telte rundt omkring. Disse centre er, som man næsten kan regne ud, blevet rendt over ende allerede. Vores lægehold har behandlet flere end 1.000 sårede, blandt andet åbne benbrud, i de interimistiske centre.

Det eksisterende sundhedssystem i Port-au-Prince er temmelig skrøbeligt, og de hospitaler, vi har besøgt indtil videre, er overvældede af patienter.Vi forsøger at imødekomme behovene for hjælp nu og her, og i det næste par dage bliver vi forstærket af 70 udsendte medarbejdere, herunder kirurgiske hold. Torsdag letter et fragtfly med alt nødvendigt udstyr til at etablere et oppusteligt telthospital med to operationsstuer. To kirurgiske hold fra Miami ankommer torsdag for at støtte op på stedet.

Kan du give os en ide om omfanget af ødelæggelserne?

Port-au-Prince er en meget tætbefolket by med dårlig infrastruktur. Der er 3,5 millioner indbyggere, hvoraf halvdelen bor i slumkvarterer, og til dem er der 21 offentlige sundhedstilbud, inklusiv fire hospitaler. Det offentlige sundhedssystem var dårligt nok funktionsdygtigt inden jordskælvet, og det er slet ikke gearet til en katastrofe af det her omfang. Man er helt afhængig af hjælp udefra for at kunne følge med behovene.

Det er på alle måder en katastrofe, der er sket, og der er ingen, der har overblik over omfanget af døde og sårede. Lige nu ligger folk stadig begravet under ruinerne, så der vil gå et stykke tid, før nogen kan sige noget om katastrofens omfang.