Haití: Aristide vil hjem til 2. valgrunde

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

På søndag løber 2. valgrunde af stabelen i Haiti. Det sker med en forsinkelse på godt en måned.

Efter at Organisationen af Amerikanske Stater, der stillede med valgobservatører i 1. runde, havde konstateret en udbredt svindel til fordel for regeringspartiets kandidat, måtte der en omtælling til.

Den tog tid, og den sendte den officielle kandidat ud af opløbet.

Valgkampen slutter torsdag, og i hovedstaden Port-au-Prince dominerer farvestrålende valgplakater. Der er kun 2 kandidater til 2. valgrunde, men der er 3 portrætter, der hænger side om side.

3. – mand er Jean-Bertrand Aristide, den kuppede haitianske præsident, der siden 2004 har levet i eksil i Sydafrika.

Han har bebudet, at han vender tilbage til Haití inden for de næste 24 til 48 timer, skriver det spanske dagblad El País torsdag.

Det har fået USA til indtrængende at opfordre Aristide til at udsætte sin tilbagevenden til efter, at hele valghandlingen er slut. Ekspræsidenten kan med sin tilstedeværelse fremprovokere ustabilitet, argumenteres det.

De 2 kandidater, der konkurrer om posten, er den tidligere førstedame Mirlande Manigat, der har en langt politisk erfaring, og den populære popsanger Michel Martelly, der er ny i politik.

Kandidaterne har hver sin stil, og tilhører 2 forskellige generationer, kommenterer el País onsdag.

Mirlande Manigat, der var minister under Aristides regering, er 70 år og har en lang universitetskarriere bag sig. På vælgermøderne har fremstået som en mor, der forstår at løse sine landsmænds problemer.

Michel Martelly, også kaldet Dulce Micky (Søde Micky), er 50 år. Han har brugt sin popularitet som sanger under valgkampen, hvor hans tilhængere er kommet til gratis koncerter.

I første valgrunde, der fandt sted 28. november, fik Mirlande Manigat langt flere stemmer end Michel Martelly, men i den seneste meningsmåling har han taget føringen, oplyser den latinamerikanske nyhedstjeneste Prensa Latina.

Undersøgelsen, der blev offentliggjort 9. marts, gav 50,8 procent af stemmerne til Martelli, mens Manigat fik 46,6 procent.

Såvel OAS som den caribiske sammenslutning CARICOM, har allerede valgobservatører i Haiti, og der kommer flere til inden søndag.

Dertil kommer, at 3.500 politibetjente sammen med 9.000 FN folk vil være synligt til stede i gaderne.

Omkring 4 millioner haitianere har mulighed for at stemme.