Haiti: Dansk Folkehjælp bygger 700 huse for EU-midler

Forfatter billede

EU har bevilliget 5,5 millioner kr. til Dansk Folkehjælps genhusningsarbejde i Haiti. Pengene går til genhusning af ofrene for jordskælvet i Haiti. Over en periode på syv måneder skal Dansk Folkehjælp bygge yderligere 700 midlertidige huse, hvilket bringer det totale antal opførte huse op på 4.100, siden jordskælvet i januar.

Hjælp til selvhjælp

Husene er bygget i det simple koncept, som Dansk Folkehjælp har udviklet på grundlag af organisationens erfaringer fra blandt andet Sri Lanka. De er på 14 kvadratmeter og kan let og hurtigt bygges med hjælp fra den familie, der kommer til at nyde godt af hjælpen.

– Bevillingen fra EU er en glædelig nyhed for tusinder af nødlidende i Haiti. Samtidig er det en vigtig anerkendelse af Dansk Folkehjælps indsats. Vi har igen vist, at vi hurtigt og effektivt kan bygge midlertidige huse efter katastrofer, siger generalsekretær Klaus Nørlem.

Bygges med lokal arbejdskraft

De midlertidige huse opføres med lokal arbejdskraft. Det ventes, at den nye bevilling fra EU er med til at sikre beskæftigelse til omkring 100 personer. Bevilling er givet af ECHO, EU’s kontor for humanitær bistand.

Husene beskytter mod vejr, vind og voldtægter

De midlertidige huse er lavet af lette træplader og bygget til at holde ca. 3 år. Det giver haitianerne tid til at lave den nødvendige langtidsplanlægning for mere permanent genopbygning af landet. De midlertidige huse er basale, men giver en sikker og langtidsholdbar beskyttelse for vejr og vind – også for regntidens orkaner og kraftige nedbør. Husene yder desuden større sikkerhed for familierne. Det er der brug for i Haiti, hvor mange af de i forvejen hårdt prøvede mennesker frygter overfald og voldtægter. Husene hjælper også med at sikre de ejendele, som haitianerne har tilbage efter katastrofen.

De midlertidige huse ses af lokalbefolkningen som det første skridt til at vende tilbage til bedre levevilkår efter jordskælvet.

Opførelsen af de 700 midlertidige boliger ventes sluttet 1. marts 2011.