Med fokus på situationen i Niger i Vestafrika anklager nødhjælpsorganisationen CARE Danmark EU for at fastholde afrikanske lande i fattigdom på baggrund af ny diger rapport.
Ved at eksportere mælkepulver til fattige afrikanske lande handler EU ikke alene i strid med sin egen politik, men er også med til at fastholde et land som Niger i kronisk fattigdom og tilbagevendende sultkatastrofer.
Det skriver nødhjælpsorganisationen CARE Danmark i en pressemeddelelse fredag.
4,5 millioner sulter
Niger er verdens næstfattigste land. Den ene fødevarekrise efter den anden skubber millioner af mennesker ud i sult og hungersnød. I disse måneder, hvor mere end 4,5 millioner mennesker i ørkenlandet er ramt af sult.
Krisen kan standses
Det ligner en umulig situation. Men den kroniske krise kan standses. Med 36 millioner kvæg har Niger mulighed for selv at producere mælk. Og med en lokal mælkeproduktion er det muligt at skabe en langt mere stabil fødevaresituation i landet og bekæmpe fattigdommen.
Det er imidlertid ikke lokal mælk, befolkningen lever af i Niger – de mange millioner køer til trods.
EU overtager markedet
“Billigt mælkepulver og andre mejeriprodukter fra Europa flyder ind over grænserne og fjerner både lyst og mulighed til at investere i lokal mælkeproduktion. På den måde bliver det bønderne fra Europa , og ikke Nigers egne bønder, der forsyner byerne i Niger”, siger Marianne Haahr, CARE Danmarks programkoordinator for Niger.
En ny rapport fra CARE Danmark – “While We Wait for Equal Trade” – fastslår, at EU’s produkter med økonomisk støtte fra EU overtager markedet, så det ikke kan betale sig at investere i nigersk mælkeproduktion.
Rapporten kan læses i sin helhed på
http://pressemeddelelse.info/e10/parker/pm/2f4f8643a7cbf7e6/mc110603/download/f817c5_milk_report_low.pdf
Usammenhængende politik
EU’s produkter er kvalitetskontrollerede, de bliver leveret til tiden og er nemme at anvende. Og så er de billige.
Rapportens konklusion er klar: EU fører en politik, der ikke hænger sammen.
Med den ene hånd støtter EU Niger med udviklingsbistand og katastrofehjælp, mens unionen med den anden fratager Niger muligheden for udvikling ved at give økonomisk tilskud til europæiske landmænd, så de kan eksportere billigt mælkepulver til landet.
Vigtig målsætning
Sammenhæng er ellers en vigtig målsætning for EU. Med Lissabon-traktatens artikel 208 har EU forpligtet sig til at sørge for, at EU’s udviklingspolitik ikke modarbejdes af andre EU-politikker – der skal være sammenhæng i den politik, der føres.
Men eksemplet fra Niger viser, at EU ikke lever op til sin egen målsætning, anfører CARE Danmark.
“Lange udsigter”
“En global handelsaftale har lange udsigter, så derfor bør EU vise vejen og hjælpe med at opbygge fremfor at underminere den lokale produktion, som vil være et vigtigt skridt på vej væk fra fattigdom”, siger Marianne Haahr.
“Mælk kan give en familie tre kroner per liter i Niger og dermed penge til at købe mad på markedet. Men i regntiden må de hælde mælken i floderne, fordi de lokale kvægbønder ikke kan konkurrere med det EU-støttede mælkepulver”, slutter hun.
Yderligere oplysninger hos:
Marie Sisse Brown: tlf. 53 72 72 40 og e-mail: [email protected]