Klimatopmødet COP27 i Egypten er nu vel overstået. Et af de helt store emner ved konferencen var de tab og skader, som klimaforandringerne forårsager. Det er blevet diskuteret i årtier ved de internationale klimaforhandlinger, men i den sidste uge af konferencen i Sharm El Sheikh gik det pludseligt stærkt. Det endte med en beslutning om, at der skal arbejdes med en fond, der kan være med til at finansiere tab og skader fra klimaforandringerne i fattige lande.
Det er historisk, siger Lily Salloum Lindegaard, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) i denne uges episode af Globalnyts podcast Højtryk.
Hun havde før klimadiskussionerne i Egypten præsenteret en rapport om loss and damage, som det hedder på engelsk. I podcasten forklarede Lily Salloum Lindegaard blandt andet, hvorfor beslutningen om fonden efter 30 års diskussioner er kommet nu.
”Vi kan alle mærke, at klimaforandringer er vores virkelighed nu. Det er faktisk ret uventet, at vi kan mærke det i så høj grad, som vi gør allerede nu. Klimaforandringerne er kommet hurtigere end vi havde regnet med. Der er et helt andet behov nu, end der har været før i tiden,” siger hun.
Går hånd i hånd
Det er meningen, at en fond for tab og skader skal sørge for penge til at håndtere klimakatastrofer i de mest udsatte lande for klimaforandringer. Men hvem de lande er, og hvem der skal levere pengene er endnu ikke besluttet. I første omgang har COP27-landene besluttet, at der skal oprettes en komite, der skal arbejde med et forslag om detaljerne i fonden. Målet er, at den skal forhandles færdig til næste års klimakonference i De Forenede Arabiske Emirater. Men det bliver ikke nemt.
”Vi har en fond, som er etableret officielt, men det er ikke defineret, hvor pengene skal komme fra, hvordan den skal struktureres, og hvor den skal ligge, og det er selvfølgeligt det, der bliver ret svært. Mange svære spørgsmål venter,” pointerer Lily Shalloum Lindegaard.
Udover den store beslutning om at oprette en fond til Loss and Damage var der en udpræget mangel på store nyheder fra Egypten efter forhandlingerne. Beslutningerne fra COP27 er nemlig blevet kritiseret fra adskillige sider for at være meget svage, når det handler om at få verdens lande til at reducere de klimaskadelige udledninger.
Og det gør bestemt ikke regningen mindre – tværtimod, understreger Lily Shalloum Lindegaard.
”Tab og skader og reduktioner går hånd i hånd. At man ikke har løftet ambitionsniveauet kommer til at betyde, at man ikke afværger tab og skader, som man snakker om. Man vil bare se flere tab og skader, hvis man ikke ret hurtigt gør noget i forhold til at reducere udledninger af drivhusgasser,” forklarer hun.
Du kan høre mere om COP27 og Loss and Damage-fonden i ugens udgave af Globalnyts nye podcast, Højtryk. Udover Lily Salloum Lindegaard medvirker Globalnyts miljø- og klimaredaktør, Thoma Jazrawi. Vært er Laurits Holdt og episoden er redigeret af Kirsten Larsen.
Du kan finde ‘Højtryk’ der, hvor du sædvanligvis finder dine podcasts.