Historisk møde: Cuba-USA og andre varme emner fra weekendens Amerika-topmøde

Forfatter billede

12. april 2015

Af Niels Dyrelund, U-landsnyt

’Velstand med lighed’ var overskriften på denne weekends topmøde mellem de amerikanske stater, som er blevet afviklet hvert tredje år siden 1994. For første gang deltog Cuba, og for første gang mødtes Raul Castro og Barack Obama ansigt-til-ansigt.

Det var derfor et topmøde med historisk vingesus denne weekend, da de amerikanske stater mødtes i Panama til dialog om ’velstand med lighed’.

For enhver med interesse for relationerne mellem de 35 deltagende stater på den vestlige halvkugle er dette topmøde, som holdes hvert tredje år af Organisationen af Amerikanske Stater, en anledning til at gøre status.

Denne gang var det for første gang med Cuba som deltager, og det gav anledning til dialog mellem Castro og Obama.

Cuba-USA-møde og vej til normalisering

De to statsledere gjorde lørdag symbolsk op med mere end et halvt århundredes officiel dyb strid, da de mødtes ansigt-til-ansigt. Deres dialog om normalisering indledtes i december i fjor.

Efter lørdagens møde har de to parter nærmet sig hinanden og afklaret konkrete trin for den fremtidige dialog og tilnærmelse.

Præsident Obama kaldte mødet en vej mod fremtiden og udtrykte ønske om at få etableret en cubansk ambassade i Washington og en amerikansk ambassade i Havana.

Præsident Castro meldte efter mødet, at de to parter er villige til at diskutere stort set alt, og at de kan blive mere enige, men at resultaterne beror på tålmodighed.

I sin afrundende tale til mødet udtalte værtslandets præsident, Panamas Varela, at mødet havde bygget bro mellem nord og syd med Cuba-USA-forholdet som eksempel.

Andre højdepunkter fra topmødet

Under overskriften ’Velstand med lighed’ gik landene i dialog om energi, uddannelse, sundhed, folkevandring, sikkerhed, civilsamfund og demokrati.

Energispørgsmålet har primært handlet om at reducere afhængigheden af olie, hvor bl.a. situationen i den store olieeksportør, Venezuela, har gjort regionen mere udsat.

Energi har også været det primære emne i USAs møder med caribiske ledere i løbet af ugen på det første Caribbean Energy Security Summit.

Et centralt spørgsmål er, hvordan donorer kan bidrage med finansiering og teknisk assistance til at fremme vedvarende energi og energi-effektivitet og forbedre de institutionelle rammer samt regional integration.

Peru blev annonceret som værtsland for det ottende ’Cumbre de Las Americas’, i 2018.