De ligger side om side i hospitalssenge i vinterkulden. Patienter under knitrende sølv-tæpper eller operationsgrønne plaider med ansigtsmasker siddende om det nederste af ansigtet eller med kunstig iltforsyning, mens de venter på parkeringspladser foran overfyldte hospitaler.
Hidtil er Hong Kong blevet skånet for de voldsomme corona-smittetal, som det meste af verden har været igennem de sidste to år, men i de sidste uger er den lille semiselvstændige bystat under større pres af pandemien end nogensinde før.
Den mere smitsomme omikron-variant har gjort sit indtog, og smittetallene er fulgt med. 27. februar kunne myndighederne melde om 26.026 nye tilfælde og 82 dødsfald – en måned før var det daglige smittetal blot 774, mens det samlede dødstal for hele pandemien lød på 213.
En prognose fra forskere på Hong Kong Universitet lyder, at de daglige smittetal kan nå 180.000 inden for et par uger. Det skriver flere medier.
Få ældre borgere er vaccinerede
Den pludselige stigning i både smitte- og dødstal har sat Hong Kong, der er hjem for 7,5 millioner, på den anden ende. Skoler i Hong Kong er blevet lukket ned og omdannet til teststeder, der skal teste alle beboere i Hong Kong, mens der er meldinger om udenlandske hushjælpere, der bliver smidt ud og sat på gaden af deres arbejdsgivere, hvis de tester positive.
Det store pres på landets sygehuse skyldes til dels en beslutning om, at alle der tester positivt, uanset om man har symptomer eller ej, skal på hospitalet eller stuves af vejen på et af de isolationscentre, myndighederne har sat op i tomme højhuse.
David Owens, professor i medicin på Hong Kong Universitet, kalder det uklogt til mediet The Economist:
”Med mindre de virkelig har brug for behandling er hospitalerne det sidste sted, vi ønsker smittede personer under en Covid-pandemi.”
Samtidig spiller også den lave vaccinationsrate blandt storbyens ældre indbyggere ind. Selvom 68 procent af de voksne indbygger, ifølge Our World in Data, er fuldt vaccineret, skriver BBC, at under en tredjedel af indbyggerne over 80 år har fået andet stik.
”Der har generelt været meget lidt corona i Hongkong, så der var ikke ret mange, der kendte nogen, der havde været smittede eller var døde af Covid-19. Så dermed forsvandt der et meget vigtigt incitament til at blive vaccineret,” siger Siddhart Sridhar, virolog på Hong Kong Universitet til det britiske medie.
Kan give problemer for Kina
BBC skriver, at den lave vaccinationsrate også bunder i skepsis over for myndighederne efter flere år med politisk uro og opstand, siden Kina øgede sin dominans i Hong Kong, der har status af en særlig administrativ region i Kina. Det er også Beijings tilstedeværelse i Hong Kong, der ligger til grund for de skrappe restriktioner og ”nul tolerance”-politik, der er på linje med den corona-politik præsident Xi Jinping fører i Kina.
Ifølge en regeringskilde, nyhedsbureauet Reuters har talt med, frygter Xi, at en løbsk pandemi kan skabe en opblussen i de demokrati-protester, der prægede Hong Kong i 2019, hvor tusindvis gik på gaden i protest mod en drakonisk ny sikkerhedslov, der blev indført med dekret fra Beijing. Samtidig er der risiko for, at pandemien kan sprede sig til fastlandet og skabe problemer for den kinesiske regering.
Læs også: Sidste søm i demokratiets kiste: ”Ændringen af udleveringsloven vil være Hongkongs systems død”