Sådan hedder det i en omtale på DR online før mandag aftens udgave af Horisont på DR 1 kl. 21.55. Udenrigsmagasinet genudsendes tirsdag kl. 11.00-11.30 på DR 2.
DRs reporter har fulgt den danske militærmand rundt i Mali i en uge.
Operationen i Mali er en af de mest komplicerede, FN står i spidsen for på verdensplan. Her skal FN-styrkerne ikke blot skal agere stødpude mellem stridende parter. De er selv et direkte mål for terrorister.
For tre år siden var det kæmpemæssige ørkenland tæt på at blive overtaget af al-Qaeda-relaterede grupper.
I 11. time greb franske soldater ind i den tidligere koloni. På kort tid blev terroristerne jaget ud af de største byer – men ørkenen er enorm, og her gemmer de sig stadig.
General selv angrebet
FN-styrker blev sat ind for at sikre, at terroristerne ikke kommer igen. Samtidig skal de forsøge at få en stribe oprørsbevægelser til at arbejde sammen med landets regering om et fredeligt Mali.
Alene at bringe udstyr og forsyninger frem i den uvejsomme Saharaørken har vist sig livsfarlig.
Indtil nu har 56 FN-soldater mistet livet primært ved vejsidebomber og bagholdsangreb. I maj var situationen så kritisk, at generalen selv var ved at falde som offer for terroristerne. Soldaterne, der var sat til at beskytte ham, blev ramt af en vejsidebombe.
Lige nu træner ca. 30 danske jægersoldater til at blive en del af FN-operationen i Mali. De bliver sendt af sted i løbet af foråret, hvor de afløser en gruppe hollændere.
Selv om Michael Lollesgaard glæder sig over at få flere danskere til Mali, får han foreløbig ikke flere soldater til at klare den vanskelige mission.
FN havde ellers anmodet Danmark om 250 kampklare soldater, der skulle sikre den vanskelige logistik.
“Befolkningen skal se, at vi er her. Vi skal overbevise dem, at det er en fantastisk god ide, at vi laver den her fredshåndhævelse. Men vi må foreløbig hutle vi os igennem”, vurderer Lollesgaard.
I aftenens Horisont er seerne bl.a. med, når Michael Lollesgaard forhandler med grupper, der har kontakt til terroristerne i Mali.
Mali er udfra sikkerhedspolitiske hensyn i alt væsentligt sluppet for nedskæringer i bistanden trods Venstre-regeringens drakoniske sparekniv over u-landsmiderne.