Et Herculesfly og danske jægersoldater til Mali. Det skabte øget opmærksomhed i Danmark om det store vestafrikanske land, da man gik aktivt ind med deltagelse i FN’s stabiliseringsmission i den nordlige del af landet.
Og det er opmærksomhed, som bør følges op, også når det gælder kønsaspektet mener DIIS og KULU.
Hvad sker der i bestræbelserne på at skabe stabilitet og fred i Nord? Hvordan sikrer man kvindernes sikkerhed, og hvordan udnytter man deres muligheder i fredsprocessen? Har de danske soldater nærlæst, hvordan Danmark forventes at agere? Er der chance for fred, eller vil konflikten, der stadig ulmer, atter bryde ud?
Dansk Institut for Internationale Studier og Kvindernes U-landsudvalg har i samarbejde med UN Women arrangeret et seminar 25. november, der sætter fokus på kønsdimensionen i konflikten. Hvad sker der, når seksuelle overgreb bliver dagligdag og de almindelige normer og strukturer er brudt sammen efter uro og konflikt? Hvordan kan kvinder spille en aktiv rolle for skabe stabilitet? Har de en chance i Nord-Mali?
Kvinde/kønsaspektet har ikke haft prioritet i analyserne af udviklingen i det konfliktramte nordlige Mali. Her er fokus mere på terror, på jihadister og på narkokriminalitet.
Udgangspunktet for seminaret er FN’s sikkerhedsrådsresolution 1325 om kvinder, fred og sikkerhed, der blev vedtaget i år 2000. Resolutionen siger bl.a., at det er nødvendigt at udvikle instrumenter, så man kan bremse seksuel vold mod kvinder og instrumenter, der kan sikre kvinders aktive involvering i genopbygning og fredsbestræbelser.
(Som det fremhæves i den danske handlingsplan for implementering af UNSCR 1325 2014-19: ”There can be no sustainable peace without the full and equal participation of women”).
Det er nu 15 år siden, resolutionen blev vedtaget, men gennemførelsen lader en del tilbage at ønske, konkluderer FN’s review fra 2015.
Topgæster fra Mali
Hvordan resolutionen måske kan være med til at skabe stabilitet i det nordlige Mali, og hvordan både nationale og internationale aktører – blandt dem Danmark – giver bidrag til at skabe fred og stabilitet, giver seminaret en række bud på.
Seminaret har fået prominente gæster fra Mali til at vurdere både den aktuelle situation og fremtidsmulighederne. Fra Mali kommer ikke kun ministeren for ligestilling Sangaré Oumou Ba, men også Bintou Foune Samaké og Mama Koite Doumbia, begge fremtrædende repræsentanter for Malis civilsamfund, aktive omkring Malis handlingsplan til implementering af UNSCR 1325 og KULU’s samarbejdspartnere.
De vil tale om henholdsvis ” The implications of sexual violence and conflict on women and girls in Mali” og “Women’s involvement in the Alger peace process and in ongoing peace and recovery efforts”.
Ministeren lægger for med “ Implementing UNSCR 1325 in Mali: challenges and critical concerns”, og de danske forskere Rikke Haugegaard, Forsvarsakademiet og Peter Albrecht, DIIS afslutter med indlæg om ”Gender in MINUSMA”.
MINUSMA er FN’s stabiliseringsmission i Mali, og Peter Albrecht og Signe Cold-Ravnkilde, DIIS, gjorde i forsommeren feltstudier hos MINUSMA, sammen med Forsvarsakademiet.
Mere i Globalnyts kalender, www.kulu.org og www.diis.dk
Se også: Mali: Afrikanske soldater på de farligste opgaver (22.09.2016)
KULU-CISU workshop om UNSCR 1325
I forbindelse med seminaret arrangerer KULU i samarbejde med CISU en workshop om kvinders rettigheder i samfund præget af konflikt mandag den 21. november.
Fokus er dels orientering om den danske handlingsplan for gennemførelse af sikkerhedsrådsresolution UNSCR 1325 som redskab for bl.a. civilsamfundsorganisationer, dels aktuel orientering om situationen i Mali ved blandt andre KULUs maliske samarbejdspartnere.