Hvem har lavet den bedste verdensfilm 2019?

lago_atitlan
Både kvinder, mænd og børn hjælper med at rense Lago Atitlan i Guatamala for plastik og andet skidt.
Foto: Thomas Rohden og Niels Boesen
Peter Tygesen

7. november 2019

På ældre dansk taler man om både “den onde lykke” og “den gode lykke”. Danida har inviteret unge studerende til at lave en film om “livets eventyr”, og resultaterne viser, hvordan mennesker overalt i verden forsøger at gøre det første til det sidste.

87 hold søgte Danidas Verdensbilledlegat; 10 blev belønnet med 50.000 kroner til at virkeliggøre deres ide om en sådan kortfilm. De holder alle vejret nu, for i morgen, lørdag d. 8. november, kårer fem dommere vinderen af prisen på 10.000 kroner.

De fem dommere er: chefkonsulent Nikolaj Christensen fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, kandidat i Kultur og Formidling (og tidligere legatmodtager) Simone Andrea Gottschau, tidligere rektor for Den Danske Filmskole Poul Nesgaard, filmkonsulent Maja Helena Riis samt producent og distributør Pernille Munk Skydsgaard.

Globalnyt præsenterer i denne uge alle trailerne for de ti kortfilm – se vinderfilmen på mandag i nyhedsbrevet.

Og nu til dagens præsentation!

Et liv formet af jernbane
Chattu Deoals liv skiftede dramatisk kurs, da begge hans forældre omkom i en jernbaneulykke. Siden flakkede han fra station til station for at ende i en af banderne, der lever langs banen i millionbyen Kolkata i Indien.

Benjamin Kodboel og Daniel Myrup Pedersen portrætterer Chattus drøm om fremtiden i deres kortfilm Jernbanebørn i Kolkata. Livet er hårdt som flaskesamlere og ballonsælgere, men de er børn og unge med mod på livet og forstår også at ha’ det sjovt.

Hellere rig og rask…
Det er en slem ulykke at blive alvorligt syg i et land med et af verdens svageste sundhedssystemer. Maria Brinkkjær følger med sit kamera ugandiske Mary, der som frivillig hjælper de svageste og mest syge – og de døende – i et fattigt landdistrikt.

Der er langt til hospitalet i hovedstaden og adgangen til transport, mad og medicin er begrænset. Når livet gør ondt er et dramatisk billede af den globale ulighed i sundhed.

Mayaer mod plastik
I det smukke Guatamala ligger den vidunderlige sø Lago Atitlan. Ved dens bred bor Juan Marcos i byen San Pedro La Laguna. Byens indbyggere er afhængige af søen, men den er truet af forurening.

Juan Marcos er den passioneret activist og hovedperson i Thomas Rohden og Niels Boesen kortfilm El revolucionario. Han har medvirket til, at San Pedro La Laguna håndhæver et selvpålagt forbud mod brugen af engangsplastik for at beskytte byens usædvanlige og smukke naturområder.

Filmene kan ses i biografen
Allerede nu kan du bestille billet til at se alle filmene i biografen Øst for Paradis i Århus søndag d. 17. november kl. 13. Efter forevisningen byder Danida på en forfriskning i biografens cafe frem til kl. 17 (se program i Globalnyts kalender).

Se Globalnyts omtale af de øvrige syv film her.