Af Tue Magnussen
advocacy-koordinator i Rehabiliterings- og Forskningscenter for Torturofre (RCT) i København
Næsten halvdelen af de asylansøgere, der kommer til Danmark, har været udsat for tortur, men frem for at modtage den fornødne rehabilitering har de i stedet udsigt til lange ventetider i danske asylcentre.
Integrations- og sundhedsministrene er tilsyneladende ligeglade med problemet. RCT overvejer, hvordan man kan imødekomme behovet for rehabilitering.
En undersøgelse lavet af Amnesty Internationals danske lægegruppe dokumenterer, at asylansøgere er en mere sårbar gruppe end hidtil antaget. Lægegruppen har undersøgt 142 af de asylansøgere, som kom til Danmark i de sidste 4 måneder af 2007 fra 33 forskellige lande.
Rapporten »Asylansøgere i Danmark: En undersøgelse af nyankomne asylansøgeres helbredstilstand og traumatiseringsgrad« blev offentliggjort i juni og dokumenterer, at 45 procent af de undersøgte har været udsat for tortur, og cirka en tredjedel af disse er blevet torteret inden for samme år, som de ankom til Danmark.
34 proocent af de nyankomne asylansøgere blev diagnosticeret med posttraumatisk belastningsreaktion (PTSD). Rapporten fremhæver, at en stor del af asylansøgerne oplyste, at de havde været udsat for krigsoplevelser (59 procent), forfølgelse (68 procent) eller fængsling/tilbageholdelse (44 procent).
De fysiske symptomer forekommer cirka dobbelt så hyppigt blandt torturoverleverne som blandt ikke-torturerede asylansøgere, mens de psykiske symptomer forekommer cirka 2-3 gange så hyppigt.
63 procent opfyldte kriterierne for posttraumatisk belastningsreaktion (PTSD). 30-40 procent var angste, depressive og/eller forpinte sammenlignet med 5-10 procent af de ikke-torturerede asylansøgere.
42 procent havde hudforandringer, der kan sættes i forbindelse med tortur. – Vores undersøgelse dokumenterer,at en meget stor andel af de asylansøgere, der kommer til Danmark, er svært traumatiserede og næsten halvdelen har været udsat for tortur.
I dag, er der ikke tilstrækkelig fokus på, hvor medtaget og hvor sårbar denne gruppe af asylansøgere er, siger psykiater Morten Ekstrøm, som er medlem af Amnestys lægegruppe.
Derfor har Amnesty International sendt rapporten til både integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) og sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) med en opfordring om at sikre, at torturofre bliver undersøgt og får den nødvendige behandling. Ingen af ministrene har imidlertid svaret.
De mange torturofre blandt asylansøgerne får ikke en tilstrækkelig rehabilitering.Tværtimod betyder de lange ventetider i danske asylcentre ofte en forværring.
De danske rehabiliteringscentre for torturofre, heriblandt RCT, har hidtil kun ydet rehabilitering til torturofre, der har opnået asyl eller opholdstilladelse i Danmark.
En afklaret status i Danmark har man hidtil fundet var en forudsætning for at torturofre kunne indgå i det tilbudte rehabiliteringsforløb på RCT
– RCT og andre rehabiliteringscentre overvejer nu, hvordan vi bedst kan hjælpe med at imødekomme behovet for rehabilitering. Med vores ekspertise og viden kan vi tilpasse et rehabiliteringstilbud, der tager højde for, at torturofrene er asylansøgende, siger læge Lise Worm, RCT.
Hun har som medlem af Amnestys lægegruppe medvirket ved undersøgelsen og indtil for nylig også fungeret som leder af RCTs rehabiliteringsafdeling.
Rapporten er den første af tre planlagte. Der er tale om den mest grundige undersøgelse lavet i Danmark om emnet i 10 år. Amnestys Lægegruppe planlægger at følge de 142 asylansøgere det næste år for blandt andet at undersøge, hvordan ventetiden i asylsystemet påvirker asylansøgernes helbred fysisk og psykisk.
Rapporten kan downloades fra www.amnesty.dk/sandholm
Næste delrapport forventes at udkomme i sommeren 2009.