Da det blev dag i Bruxelles, havde en tæt, grå tåge lagt sig over byen, hvor jeg bor, hvilket afspejlede den dystre stemning, der fulgte med nyhederne fra USA. Virkeligheden af Donald Trumps overvældende valgsejr, og hvad det repræsenterer, og hvad det muligvis vil betyde for verden, begyndte at gå op for os. En påmindelse om den usikkerhed, der nu hænger som en skygge over planetens fremtid, respekten for menneskerettighederne og internationale aftaler.
På en dag som denne klinger de skarpe og tidløse ord fra den tidligere departementschef i Whitehall, Sir Richard Mottram, særligt sandt: “Vi er alle fucked. Jeg er fucked. Du er fucked. Vi er alle fuldstændig fucked.”
Dette er ingen overdrivelse. Jeg føler mig følelsesløs, frustreret og vred – jeg er ikke amerikansk statsborger, men valget af Trump vil også påvirke mig. Og for dem, der lever på kanten af krig og krise – mennesker i Ukraine, i Palæstina – bærer udfaldet vægten af en eksistentiel trussel. Med Trump tilbage ved roret hænger deres liv og fremtiden for deres nationer bogstaveligt talt i en tynd tråd. Og det gælder ikke kun dem.
Trumps sejr er dystre nyheder for planeten og for de samfund, der allerede lider under de ødelæggende virkninger af menneskeskabte klimaforandringer. Hans “drill, drill”-mantra, hans noget-for-noget aftaler med fossile brændstof giganter og hans åbne tilsidesættelse af klimaaftaler betyder fri jagt på miljøbeskyttelser og reel klimahandling. Trumps sejr er en lussing til videnskaben og menneskeheden og en farlig tilbagegang i den bydende nødvendige indsats for at holde fossile brændstoffer i jorden og overgå til bæredygtig energi.
Løgne ændrer ikke på fakta
Jeg er dansker bosat i EU’s hovedstad, og ja, jeg er rystet over resultatet af det amerikanske valg – men det hjælper ingen. Så her er min opfordring til EU:
Lad Trumps valg være et wakeup-call. Når vi når til 2025, skal EU, dets medlemslande og andre ligesindede allierede være klar til at tage fat, mobilisere sig og stå op for international menneskerettighedslovgivning og klimaaftaler. Ikke blot for at forsvare, men også for at udvide disse forpligtelser ved at fremme klimahandling, beskytte rettigheder og sikre ansvar og retfærdighed for alvorlige krænkelser.
Forvent ikke, at en Trump vil stå sammen med Europa i denne bestræbelse. Lad historien dømme og skamme ham. Men husk: Amerika er mere end sin præsident. EU bør bygge partnerskaber med nye allierede i USA, herunder amerikanske stater, byer og borgmestre, ngo’er, aktivister, videnskabsfolk og fremsynede virksomheder og ledere, der tror på en fremtid baseret på fakta, videnskab og respekt for menneskeheden. Dette er de allierede i USA, som Europa kan samarbejde med for at fremme reelle klimahandlinger og forsvare menneskerettighederne for nuværende og fremtidige generationer.
Amerikanske vælgere har afgivet deres stemmer, og Trump vil tiltræde præsidentembedet igen med et republikansk flertal bag sig. Støttet af milliardærer og fossile brændstof-giganter repræsenterer hans administration en sejr for pengemagt over anstændighed, løgne over sandhed, udnyttelse over retfærdighed og egoisme over globalt ansvar og solidaritet.
For Trump må hans genvalg føles som en bekræftelse. For mange af os, der ikke er amerikanere, er det en svær pille at sluge. Jeg føler mig syg ved tanken om, hvordan folk i sårbare dele af verden føler i dag, vidende at deres sikkerhed, frihed og fremtid er truet. Hvis Trumps kampagnemeldinger viser noget, er det, at hans politiske dagsorden vil forsøge at undergrave fremskridt inden for klimaforandringer, angribe vores fælles internationale institutioner, konventioner og aftaler og styrke farlige holdninger. Men mobning og løgne ændrer ikke videnskabelige fakta.
Så spænd selen
Så hvad gør vi nu? Hvad lærte vi af Trumps første kaotiske periode? Lektionen, som jeg ser det, er klar: EU kan ikke lade en Trump-administration diktere en global dagsorden. Ja, EU og dets medlemsstater skal udfordre de løgne, den mobning og den egoisme, der sandsynligvis vil præge den næste amerikanske administration. Men europæerne kan ikke lade dette forsvar absorbere al deres energi og tid. EU skal indgå partnerskaber med ligesindede fra hele verden og sætte sin egen dagsorden – en dagsorden for solidaritet, handling og fremskridt for at forsvare international lov, menneskerettigheder, basal anstændighed og bydende nødvendige klimahandlinger.
Videnskaben bag klimaforandringer er ikke et spørgsmål om tro eller ideologi, som Trump fortalte amerikanske vælgere. Den er lige så virkelig og ufravigelig som tyngdekraften selv. For enhver, der tvivler på dens virkelighed, er konsekvenserne lige så sikre som et fald fra et højt vindue – uanset om du tror på tyngdekraften eller ej, vil du ramme jorden. Klimakrisen venter ikke, bøjer sig ikke for politiske spil og løgne og vil ikke skåne nogen af os, uanset hvor vi bor eller hvem vi er.
Så spænd selen, Europa. Spænd sikkerhedsselen, demokratier overalt. De kommende år vil teste jeres beslutsomhed og kræve global handling med eller, sandsynligvis, uden den næste amerikanske administration.
Tågen er lettet, og nu kræver kampen for vores planet og menneskerettigheder stærkt og principfast lederskab mere end nogensinde.
Lotte Leicht er direktør for advocacy i Climate Rights International, menneskeretsadvokat og tidligere EU-direktør for Human Rights Watch.
Indlægget er udelukkende udtryk for skribentens holdning.
Ligger du inde med et emne, du gerne vil debattere? På Globalnyt er alle velkomne i vores debatsektion, så tag endelig kontakt.
Er debatindlægget klar, eller har du et udkast eller blot en idé, så send os meget gerne en mail til [email protected]