Paperparks er et begreb, der benyttes til at beskrive beskyttede naturområder, som reelt kun er beskyttet med et pennestrøg.
Nu viser et nyt studie, at den menneskelige destruktion af beskyttet natur mange steder er værre end den, der foregår i andre områder.
Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Proceedings of the National Academy of Sciences.
Mere skade i beskyttede områder
Forskerne har sammenlignet beskyttede naturområder med anden natur, som ikke er beskyttet. Der var et øget pres på størstedelen af den fredede natur, men i nordlige lande havde beskyttelsen trods alt i gennemsnit haft en effekt.
Her konkluderer forskerne, at skadelige menneskelige aktiviteter i gennemsnit er væsentligt højere i den beskyttede natur end i andre områder.
Beskyttelse af skov har haft en gavnlig effekt på afskovningsraten, eksemeplvis i Amazonas, konkluderer forskerne. Til gengæld har beskyttelsen ikke virket godt i savanne, græsland eller mangroveområder.
I Afrika syd for Sahara er marker med afgrøder steget med næsten dobbelt så meget indenfor beskyttede arealer end udenfor. I afrikansk mangroveskov har der været en stigning i landbrug på 13 procent mere i de beskyttede områder.
Værst i fattige lande
Men spørgsmålet om, hvorfor det står så skidt til med naturbeskyttelsen kan forskerne ikke helt svare på. Undersøgelsen viser, at naturødelæggelser i beskyttede områder har en sammenhæng med færre veje og fattigdom.