IBIS: Det globale skattesystem er forældet

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Historien om at Danmark er gået glip af milliarder fordi en dansk virksomhed har flyttet patenter til Schweiz for at undgå skat er blot ét tegn på at det globale skattesystem i forældet og det koster årligt u-landene 900 milliarder, siger IBIS.

”Det er uansvarligt af Novo Nordisk systematisk at udnytte det gennemhullede internationale skattesystem til at minimere skatten ved at flytte overskuddet til Schweiz. Men Novo gør blot hvad Google, Apple, Microsoft, Starbucks og de fleste andre multinationale koncerner gør: Udnytter et skattesystem, der er forældet og brudt sammen”, siger Lars Koch, politisk chef i IBIS, ifølge en pressemeddelelse fra IBIS mandag.

OECD, centrum for koordination af skatteforhold mellem de rige lande, udgav i februar 2013 rapporten Base Erosion and Profit Shifting (BEPS), hvor organisationen anerkender, at systemet for beskatning af multinationale selskaber reelt er brudt sammen, særligt for globale selskaber, der som Novo bygger på patenter. OECD siger, at det underminerer skattemoralen for almindelige mennesker, at der er unfair konkurrence over for små og nationale selskaber, og at der i stigende grad er forskel på, hvor overskud er produceret og hvor det rapporteres.

”Måden vi prøver at beskatte multinationale selskaber på er reelt brudt sammen. Reglerne er mere end 80 år gamle og forældede. Det er alt for nemt for store koncerner at flytte deres overskud og unddrage sig skat, også inden for lovens rammer”, siger Lars Koch, Politisk chef i IBIS.

”Det koster måske Danmark 5,5 milliarder kroner i tabt skatteindtægt at Novo har flyttet sit overskud til Schweiz. Det er uansvarligt. Men det koster hvert år udviklingslandene omkring 900 milliarder kroner i tabte skatteindtægter, at multinationale selskaber unddrager sig skat. Det er en katastrofe der skal stoppes”, siger Lars Koch.

IBIS har sammen med en række internationale organisationer udarbejdet et brief kaldet No More Shifty Business, hvor der argumenteres for en ny måde at beskatte multinationale selskaber på.

”De skal beskattes af deres globale overskud som de globale koncerner de er. I første omgang skal vi have regnskabsaflæggelse land for land for koncerner, så man kan se omsætning, overskud antal ansatte og slag fra hver søsterselskab i koncernerne. Dernæst skal det globale skattepligtige overskud fordeles til beskatning i landene efter objektive kriterier for værdiproduktion med udgangspunkt i antal ansatte, fysiske værdier og salg i hvert land,” hedder det i pressemeddelelsen.

”Vi opfordrer den danske regering til at gå foran for udviklingen af større gennemsigtighed i selskabers regnskaber og en ny model for beskatning af multinationale selskaber. Det er godt at Danmark har ressourcer til at fange den værste svindel. Men der er brug for et nyt system, der også kommer fattige lande uden et stærkt skattevæsen til gode. Det kræver en ændring af de globale spilleregler”, slutter Lars Koch

Læs mere om OECDs rapport ”Base Erosion and Profit Shifting (BEPS)”: http://www.oecd.org/tax/beps.htm

Hent ” No More Shifty Business” (PDF – 7 sider): http://www.christianaid.org.uk/Images/No-more-shifty-business-response-to-OECD_tcm15-68250.pdf