IMS: Frie medier slås ned i Yemen

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Allerede trykte aviser beslaglægges, mange hjemmesider på internettet er lukket, og overgrebene på journalister talrige og stigende.

Det er nogle af konklusionerne i en ny rapport om mediernes situation i det arabiske land, Yemen, fra den dansk-baserede NGO, International Media Support (IMS), som netop er udgivet.

Det fremgår det af en pressemeddelelse mandag

Efter et år med politisk ustabilitet og en forværret sikkerhedssituation befinder medierne i landet på den sydligste del af Den arabiske Halvø sig i en udtalt kritisk situation.

Rapporten ”Media in Turmoil” udkommer efter den danske organisation for medieudviklings nylige besøg i landet og giver et overblik over de yemenitiske medier og de udfordringer, de står overfor.

Særligt i Yemens hovedstad Sana’a står det slemt til. Ifølge rapporten presses medierne her både fysisk og økonomisk og de lokale journalisters arbejdsforhold og lønninger er helt i bund.

Konflikten mellem det mangeårige styre og demokratiforkæmpere har også sat sit præg på mediernes uafhængighed og redaktionelle tone, der har betydet mangel på journalistisk objektivitet og ofte følelsesbetonede reportager.

Overgreb og mangel på ressourcer

IMS beskriver, hvordan der igennem det sidste år har været angreb på angreb på de uafhængige medier.

I forbindelse med konflikten er mange journalister dræbt eller hårdt såret, og flere kilder rapporterer om op mod 600 overgreb på journalister fra februar til december 2011.

Både print og online medier udsættes også for direkte angreb. Aviser lider under daglige beslaglæggelser og mangel på ressourcer som strøm og papir, og flere hjemmesider er blevet lukket permanent.

Den internationale dækning af landets konflikt præges samtidig også af, at udenlandske journalister er bandlyst fra at komme ind landet.

Rapporten og dens anbefalinger er tilgængelig hos International Media Support (IMS) på http://i-m-s.dk/article/yemeni-media-existential-crisis

Yderligere oplysninger hos:
Andreas Reventlow (IMS)
Tlf. 88 32 70 05 og mobil: 22 48 96 86
web: http://www.i-m-s.dk

IMS om IMS

International Media Support (IMS) is a non-profit organisation working with media in countries affected by armed conflict, human insecurity and political transition.

In more than 50 countries worldwide, IMS helps to strengthen professional practices and ensure that media and media workers can operate under challenging circumstances.