Indeks: Somalia, Nordkorea og Afghanistan er de mest korrupte

korruption_cpi2015_map-and-country-results-940x580
Forfatter billede

Det er lande præget af krig, konflikt og international isolation, der er de værste, når korruptionen skal gøres op.

Det viser det seneste Corruption Perceptions Index (CPI), som er offentliggjort fra Transparency International, en organisation der måler korruption i de fleste af verdens lande.

De tre værste lande af de 167, der indgår i målingen, er Somalia på en delt sidsteplads med Nordkorea og Afghanistan som nummer 166. Umiddelbart inden finder man Sudan, Sydsudan og Angola. Fem af de 10 lande, der ligger i den værste ende af indekset, er ligeledes rangeret som nogle af de mindst fredelige lande i verden, skriver Transparency International.

Afrikas yngste milliardær bor i Angola

Men også i lande, hvor der ikke er væbnet konflikt, er forskellen mellem de rigeste og fattigste næsten ubegribelig.

I Angola lever 70 procent af befolkningen for mindre end to dollars om dagen. Hvert sjette barn dør, inden det kan markere sin fem års fødselsdag, hvilket gør Angola til landet med verdens højeste børnedødelighed. Årligt dør mere end 150.000 mennesker i Angola.

Men ikke alle lider: Isabel dos Santos, som er blevet kaldt Afrikas yngste milliardær, har skabt sin formue på 3,4 milliarder dollars inden for diamant- og teleindustrien. Tilfældigvis er hun også præsidentens datter, skriver Transparency International.

En skamplet på verden

Som navnet antyder måler CPI opfattelsen af korruption i et land snarere end den egentlige korruption, i og med at det er så vanskeligt at måle omfanget.

Ikke et eneste land i verden er fuldkommen fri for korruption. Således befinder halvdelen af G20-landene sig også i den forkerte ende af skalaen, viser indekset, som du kan finde hos Transparency International.