En målrettet indsats har reduceret luftforurening i Kina, mens Indiens luftkvalitet er den mest sundhedsskadelige i verden. Det konkluderer en ny opgørelse fra Air Quality Life Index (AQIL).
Ifølge undersøgelsen er Sydasien det område i verden, hvor luftforureningen er værst. Bangladesh, Nepal og Pakistan er i den rækkefølge de værst ramte områder efter Indien.
Storbyer som Bangkok, Ho Chi Minh City og Jakarta i Sydøstasien har også særdeles sundhedsskadelig luft. Det samme gælder områder i Afrika og Latinamerika.
Det går ud over indbyggerne, som mister mange leveår på grund af den dårlige luftkvalitet. En indsats for at holde forureningen inden for Verdenssundhedsorganisationens (WHO’s) grænser kan imidlertid redde mange menneskeliv.
“Uden stærke politikker for at reducere fossile brændstoffer og bringe niveauerne af luftforurening ned på WHO’s retningslinjer, vil milliarder af leveår være tabt,” hedder det i undersøgelsen.
Luftforurening og levealder
Air Quality Life Index præsenteres af Energy Policy Institute ved University of Chicago, som selv har udviklet metoden. Den anvender data fra satelliter om luftforureningens omfang til at beregne, hvilken indflydelse luftkvaliteten har på den forventede levealder.
Ud fra denne metode bliver luftforurening den største trussel mod den globale folkesundhed.
“Målt i forhold til forventet levealder er den omgivende luftforurening med partikler verdens konsekvent største trussel mod menneskelig sundhed,” lyder det i rapporten.
Ifølge forskerne tager den ringe luftkvalitet 2,2 leveår fra den gennemsnitlige borger i verden. Til sammenligning er rygning årsag til et tab på 1,8 år, alkohol reducerer levealderen med syv måneder, malaria stjæler tre måneder, mens konflikt og terror forkorter den gennemsnitlige verdensborgers levetid med 18 dage.
På Indus-Gangessletten i det nordlige Indien er smoggen den værste i verden. 480 millioner mennesker lever her med en luftkvalitet, som med længder er værre end i resten af verden. I dette område, som rummer storbyerne Delhi og Kolkata, kan den gennemsnitlige indbygger forvente, at få forkortet levetiden med 9 år på grund af den giftige luft.
Alle Indiens 1,3 milliarder indbyggere lever imidlertid i områder, hvor luftforureningen overskrider WHO’s retningslinjer, og luftkvaliteten er blevet ringere gennem årene.
Krig mod forurening
Indiens regering indledte i 2019 en “krig mod forurening”, som blandt andet rummer et nationalt program til forbedring af luftkvaliteten. Det kan gavne sundheden, hvis målene bliver indfriet, hedder det i undersøgelsen, men dens beregninger bygger på tal indtil 2019.
Til gengæld er det muligt at vurdere Kinas “krig mod forurening,” som blev indledt i 2014. Ifølge de seneste tal er luftforureningen reduceret med 29 procent i det store asiatiske land. Det betyder, at Kina, som i mange år var blandt de lande, der var allermest plaget af ringe luftkvalitet, nu er hoppet ned på en niendeplads over de værst ramte nationer.
Det stemmer overens med tidligere opgørelser over luftforureningens omfang, og resultaterne af indsatsen mod sundhedsskadelig luft i Kina.
Læs også: Indien præger liste over verdens mest forurenede byer – fremgang i Kina
Særligt i hovedstaden Beijing er luften blevet renere, da luftforureningen her er begrænset med 35,6 procent fra 2013 til 2019. Over 90 procent af Kinas 1,4 milliarder indbyggere lever imidlertid stadig i områder, hvor luftforureningen overskrider WHO’s retningslinjer.
Over 90 procent lever med usund luft
WHO vurderer, at over 90 procent af verdens befolkning lever i områder med sundhedsskadelige niveauer af luftforurening. Ifølge FN-agenturet dør 7 millioner mennesker årligt af ringe luftkvalitet, heraf er dødsårsagen for 4,2 millioner udendørs luftforurening.
Et studie, som vakte opsigt i foråret, kommer imidlertid frem til en noget højere dødelighed. Årsagen til den kedelige luftkvalitet er primært afbrænding af fossile brændstoffer i industri og traffik. Derfor hænger klimaforandringer og luftforurening sammen, og en undersøgelse i The Lancet har konkluderet, at indfrielse af den globale klimaaftale, Paris-aftalen, kan redde mange menneskeliv.
Læs også: Millioner dør af luftforurening, men Paris-aftalen kan redde mange liv
Nedlukningerne i forbindelse med pandemien med Covid-19 har også renset luften og dermed sparet menneskeliv, viser undersøgelser.