Luften er giftig i store dele af Indien. Alligevel vil det store asiatiske land ikke give slip på kul. Det kom senest frem ved klimatopmødet i Glasgow i denne måned. Her vakte det stor opsigt, at inderne i sidste øjeblik fik udvandet formuleringer om kul i den endelige beslutningstekst.
Det sker, til trods for at Indien lider af alvorlige følger af afbrændingen af fossile brændstoffer. Lige efter dramaet i Glasgow så myndigherderne sig nødsaget til at lukke ned for skoler og flere arbejdspladser i New Delhi – ikke på grund af Covid-19, men derimod luftforurening, som også udgør en stor sundhedsmæssig trussel mod borgerne.
En opgørelse viser, at ni ud af de ti byer med den værste luftforurening i verden i 2020 var indiske. New Delhi er nummer ti på den liste og dermed den hovedstad i verden, der har den ringeste luftkvalitet.
Uretfærdigt for udviklingslande
Luftforureningen skyldes i høj grad afbrænding af kul, men inderne er dybt afhængige af det fossile brændstof. Olie og gas bliver importeret, og til trods for store investeringer i særligt solenergi, er det endnu ikke nok til at holde den indiske vækstmotor kørende. Næsten halvdelen af Indiens energi kommer fra kul, ifølge det Internationale Energiangentur.
Det er en af grundene til, at Indien indtog en skurkerolle i Glasgow ved i sidste øjeblik at insistere på, at teksten skulle ændres fra en “udfasning” til en “nedfasning” af kul. Det var inderne, der gik forrest ved den sidste diskussion lørdag aften ved klimatopmødet, men de blev bakket op af lande som Kina og Sydafrika, som også har et stort forbrug af kul.
Flere ngo’er har påpeget, at et ensidigt fokus på kul er uretfærdigt for udviklingslandene. Det gælder eksempelvis Brandon Wu fra ActionAid USA, som mener, at det er amerikanerne, der er de virkelige skurke. USA ønskede nemlig ikke at få en formulering med om alle fossile brændstoffer.
“Ved at fokusere kun på kul og ikke inkludere olie og gas ville teksten ramme visse udviklingslande som Indien og Kina uforholdsmæssigt. Indien nævnte i forhandlingerne, at alle fossile brændstoffer skal udfases på en ligelig måde,” skriver Brandon Wu i en kommentar.
På Twitter tilføjer den amerikanske aktivist, at hele forestillingen i Glasgow viser, at “USA er ekstremt god til at spinne medierne, så de [amerikanerne, red.] bliver portrætteret som klimaledere, uden at forpligte sig på noget – for herefter at lægge skylden på udviklingslande.”
Anti-smog kanoner i aktion
Indien er den andenstørste kulproducent i verden efter Kina. Der også udsigt til, at produktionen vil stige i de kommende år, vurderer Det Internationale Energiagentur.
Indien var imidlertid ude og love, at landet vil være CO2-neutralt i 2070, så på et eller andet tidspunkt skal der fases ned. Men indtil videre må indbyggerne i særligt de store byer i den nordlige del af landet leve med en sundhedsskadelig luftforurening, som typisk er værst i vintermånederne.
Denne november blev flere kulkraftværker lukket midlertidigt, og “anti-smog”-kanoner har skudt vand ud for at rense den giftige luft.
22 af verdens 30 byer med den værste luftkvalitet ligger i Indien. Den allerværste luftforurening i verden findes imidlertid i den kinesiske by Hotan i den vestlige del af det store asiatiske land. I alt ligger 94 af verdens 100 mest forurenede byer i Indien, Kina og Pakistan.