Kashmir er et omstridt område. Det er delt mellem Indien, Kina og Pakistan, og der er ingen enighed om, hvem der har den overordnede ret til det bjergrige landareal.
Striden har flere gange ført til krig mellem parterne, og der er en grund til, at grænseregionen er særlig vigtig: Det rindende vand i de store floder, som udspringer fra Kashmirs bjerge.
I forrige uge angreb militante en indisk militærpost i byen Uri tæt på den grænse, der deler Kashmir mellem indiske og pakistanske territorier. 18 indiske soldater blev dræbt.
New Delhi har beskyldt Pakistan for at stå bag gerningsmændene, men dette benægter pakistanerne.
Nu har premierminister Narendra Modi reageret ved at aflyse fremtidige møder under Indus-traktaten (Indus Waters Treaty – IWT) – en traktat, der handler om fordelingen af de vigtige vandressourcer i Kashmir.
Det kan lyde uskyldigt, men det er faktisk et meget stærkt signal, som har vakt stor opstandelse i både Pakistan og Indien.
Ikke mindst, fordi den indiske premierminister samtidigt udtalte, at ”blod og vand ikke kan flyde samtidigt”, ifølge flere nyhedskilder.
Modi henviser til en aftale om fordelingen af vand i Kashmir, hvor Indien er forpligtet til at lade en vis mængde vand flyde nedad mod Pakistan.
Den vandknappe vestlige nabo frygter derfor, at inderne vil holde på mere af det vand, som pakistanerne er så afhængige af.
3 floder til hver
Indus-traktaten blev indgået i 1960 med USA og Verdensbanken som mæglere. Den omhandler fordelingen af vandressourcerne i Kashmir mellem Indien og Pakistan.
Ifølge traktaten fordeles de seks store floder mellem de to nabolande. Retten til de tre østlige floder – Beas, Ravi og Sutlej – tilfalder Indien, mens Pakistan har kontrollen med de vestlige floder – Indus, Chenab og Jhelum.
Kilderne til de tre ”pakistanske” floder ligger imidlertid i den indisk-kontrollerede del af Kashmir, og derfor er der blevet lavet aftaler om, at Indien skal lade en vis mængde vand flyde videre til Pakistan.
Indien har haft flere planer om dæmninger ved flodernes kilder i Kashmir, og Pakistan har flere gange trukket Indien i retten ved den Internationale Domstol (ICJ) for brud på traktaten i forbindelse med projekter på de tre vestlige floder.
Dæmningerne vil aflede vandet og gøre, at der flyder mindre vand ned til de tørstige marker og bønder i Pakistan, et af de mest vandknappe lande i verden.
Derfor er Modis ord virkeligt noget, der får pulsen op på politikere i Islambad.
Ifølge det indiske medie NDTV har Pakistan allerede henvendt sig til Verdensbanken og den Internationale Domstol.
”En krigshandling”
Det delikate spørgsmål om Kashmir og fordelingen af de værdifulde vandressourcer kan i sidste ende føre til krig mellem de to atommagter. Det nævnte den tidligere pakistanske udenrigsminister og nu sikkerhedsrådgiver for premierministeren, Sartaj Aziz.
”Pakistan og Indien er atommagter, og hvis de fratager os vand kan vi være nødsaget til at tage det tilbage med magt”, lød det fra rådgiveren i en briefing i parlamentet, ifølge The Third Pole.
Han har derudover sagt, at en ensidig ophævelse af traktaten kan opfattes som en ”krigshandling”.
”Denne indiske handling kan opfattes som et brud på international fred og kan dermed give Pakistan en god grund til at henvende sig til FN’s Sikkerhedsråd”, var ordene fra Aziz, ifølge The Hindu.
I Indien er der derimod stor modstand mod fordelingen i Indus-traktaten. Den internationalt kendte, indiske forsker Brahma Chelleney kalder traktaten den ”mest generøse” vandtraktat af alle. Indien har ifølge ham fået alt for lidt i den nu snart 60-årige aftale, som han skriver i sin bog Water, Peace and War
Befolkningen i den indiske del af Kashmir er ligeledes kritikere af ordningen under traktaten.
”Trakaten har betydet store tab for Jammu og Kashmir (navnet på den indiske stat i Kashmir), da folk i staten ikke fuldt ud kan udnytte vandet i forskellige floder, særligt Chenab i Jammu, til landbrug og andre aktiviteter”, siger Jammu og Kashmirs vicepremierminister, Nirmal Singh, ifølge det indiske medie Narada News.
Han udtaler dog, at han vil respektere den beslutning, som Modi træffer om Indus-traktaten.
Der er adskillige stemmer i Modis eget parti, BJP, som ønsker, at Indien dropper traktaten, men det kan altså få store, negative konsekvenser, advarer andre.
Og da både Indien og Pakistan er i besiddelse af atmovåben kan det ende med en katastrofe. Det kan dog også være netop dette forhold, der får parterne til at finde en løsning.