handelskrig og indberetning til WTO.
Nu truer Luhut Binsar Pandjaitan, den indonesiske minister for maritime forhold, med at trække sig fra Paris-aftalen, hvis EU udfaser anvendelse af palmeolie i de europæiske benzintanke.
Jakarta Post.
Det vil i så fald være et af ganske få lande i verden, som ikke har tilsluttet sig den globale klimapagt. Borgerkrigshærgede Syrien står udenfor, hvilket Nicaragua også har gjort, men det mellemamerikanske land har ytret ønske om at komme med.
Derudover er der USA, som er på vej ud, men det kan først ske juridiske lige efter næste præsidentvalg i slutningen af 2020.
Og det er muligvis forskelsbehandling i sammenligning med den store supermagt, der har gjort indoneserne ekstra skuffede.
”Hvis USA og Brasilien kan forlade klimaaftalen, bør vi også overveje det. Hvorfor ikke?” sagde den indonesiske minister på et forum for palmeolie samtidigt med, at han advarede om, at EU ikke bør ”undervurdere Indonesien”, ifølge Jakarta Post.
Avisen citerer en embedsmand i udenrigsministeriet for at nævne, at USA ikke blev sanktioneret for at melde sig ud. Frankrigs præsident, Emanuel Macron, har udtalt, at EU ikke bør indgå en aftale med USA, når det står udenfor klimapagten, men samtidigt med, at EU-kommissionen har valgt at fratage palmeolie stemplet som bæredygtigt i forhold til biobrændstof, blev amerikansk soja godkendt til formålet.
Rapport viser gylden grøn fremtid
rapport fra regeringen viser, at en grøn omstilling er vejen til velstand for øriget.
World Resources Institute skriver, at en grøn omstilling kan øge BNP med 5,4 billioner dollar i 2045 i sammenligning med udviklingen uden ændringer. Det skyldes fordele som 15,3 millioner nye jobs af god kvalitet, en halvering af ekstrem fattigdom, 40.000 menneskeliv sparet årligt ved reduceret forurening samt bevarelse af næsten 16 millioner hektar skov, der ellers ville være fældet.
Ifølge den grønne tænketank har regeringen lagt forskellige elementer fra rapporten ind i landets kommende femårsplan, som vil strække sig fra 2020 til 2024.
Det er derfor meget muligt, at truslerne om at forlade Paris-aftalen er valgflæsk. Omkring 20 millioner indonesere er afhængige af palmeolieindustrien, skriver Telesur.
Den nye rapport kan vise andre veje for Indonesien, og det kan gøre øriget til et foregangsland, skriver World Resources Institute.
”Andre lande kan lære fra landets eksempel. Indonesiens nye udviklingsplan er ambitiøs, ja, men den er også nødvendig, opnåelig og økonomisk klog”, skriver den grønne organisation.
”Hvis Indonesien – et vækstland med et mål om at øge dets befolknings levestandard – kan udvikle sig med et lavt kulstofforbrug, så kan andre lande også”, fortsætter den.