Den 19. november er af FN udråbt til ”World Toilet Day”. Inden du tænker, ”det vil jeg skide på,” så overvej lige at 2,5 mia. mennesker ikke har adgang til toilettet, og at mangel på toiletter slår mennesker ihjel.
Lokum. WC. Lokus. Porcelænstrone. Dasset. Tordenboksen… Kær stol har mange navne, og det gælder ikke mindst toilettet. For fleste danskere er toilettet en selvfølge, når de skal forrette deres nødtørft.
Men en tredjedel af verdens befolkning må undvære toilettet, og det spreder sygdomme, giver infektioner og koster ultimativt menneskeliv i udviklingslande, hvor hygiejnen omkring toiletbesøg er et stort indsatsområde. Derfor er dagen i dag udnævnt til ”World Toilet Day” af FN, skriver Børnefonden i en pressemeddelelse.
Men faktisk må en tredjedel af verdens befolkning undvære toilettet, og det spreder sygdomme, giver infektioner og koster også menneskeliv i mange udviklingslande. Og derfor er dagen i dag af FN udnævnt til ”World Toilet Day”.
”For 2,5 mia. mennesker er det ikke nogen selvfølgelighed at sætte sig på toilettet. Det foregår i stedet ”i busken” under uhygiejniske forhold, med spredning af sygdomme til følge. I den seneste ebola-krise har dårlig adgang til sanitet blandt andet været med til at sprede smitten,” siger Bolette Christensen, der er direktør i Børnefonden.
Organisationen har derfor opbygning af latriner som en vigtig opgave i Vestafrika. I Togo har Børnefonden siden 2008 bygget 1794 latriner, så børn og deres forældre har adgang til toiletter og har desuden introduceret toiletter, der adskiller urin og afføring således at dette kan bruges som gødning til marker og køkkenhaver, uden at det skaber sundhedsrisici at spise afgrøderne.
Vækst i toilettet
I Mali har organisationen sammen med UNICEF bygget toiletter og håndvaske-stationer i 129 landsbyer og arbejder på at ændre toiletvanerne sammen med lokalbefolkningen. Det forventes at gavne ca. 93.000 mennesker.
Derudover støtter projektet etablering af mindre virksomheder, der producerer elementer til latriner.
”På den måde giver bedre hygiejne også lokal økonomisk vækst. Beregninger foretaget af FN viser at hver dollar, der investeres i sanitet, resulterer i 6 dollars fortjeneste, så det er faktisk smart at gøre noget ved de her problemer,” forklarer Bolette Christensen.
Toiletter fremmer skolegang for piger
I de kommende måneder starter Børnefonden et nyt projekt med UNICEF om at bygge familielatriner i 80 nye landsbyer i Mali, og i Burkina Faso skal et projekt sættes i gang, hvor skoleeleverne bliver inddraget i at vedligeholde latrinerne på skolen. Samtidig får deres familier mulighed for at få tilskud til familielatriner, så børnene har adgang til toiletter både på skolen og i deres hjem.
”Oprettelse af skoletoiletter, opdelt for piger og drenge, har desuden positiv påvirkning på pigernes skolegang. Studier viser at menstruerende piger i højere grad kommer i skole, hvis der findes pige-toiletter, som de kan benytte i fred,” fortæller Bolette Christensen.
Læs mere om World Toilet Day: http://www.unwater.org/worldtoiletday/home/en/