Så skrappe restriktioner er der formentlig ingen FN-medlemmer, der nogensinde er blevet pålagt. Den erfarne FN-korrespondent ved nyhedsbureauet Reuters har prøvet at grave i historien, men har ikke kunnet finde noget lignende. Diplomater fra for eksempel Syrien, Cuba og Nordkorea kan bevæge sig friere – det samme kunne Sovjetunionens folk under den kolde krig.
Udenrigsminister Mohammad Javad Zarif ankom til New York i søndags for at deltage i den sidste del af FN’s 8 dage lange møde om de bæredygtige udviklingsmål – Verdensmålene. Mens han er her, har han kun lov til at bevæge sig mellem John F. Kennedy-lufthavnen, FN’s hovedkvarter, Irans FN-ambassade og FN-ambassadørens bolig.
Herudover er der et lille område i Long Island City, hvor udenrigsministeren og de øvrige iranere må være. Ifølge Reuters, der har set den diplomatiske note fra USA til Iran, som sætter de nye regler, så fremgår det ikke, hvorfor iranerne har lov at opholde sig ved Queensboro Plaza i Long Island City. Et gæt kunne være, at det er der, de iranske diplomater bor. Resten af byen er i hvert fald forbudt område, både for udenrigsministeren og de iranske diplomater i New York og deres familier, som får deres bevægelsesfrihed voldsomt begrænset.
Hvis de iranske diplomater skulle få brug for at komme andre steder hen end netop FN, deres ambassade eller ambassadørbolig, kan de få en særtilladelse fra USA’s udenrigsministerium, hvis de søger fem dage i forvejen. Iranernes boliger og brug af hoteller skal også godkendes af USA.
Indtil i fredags fulgte iranerne samme regler som diplomater og regeringsrepræsentanter fra lande som Cuba, Syrien og Nordkorea. De har kunnet bevæge sig frit inden for en radius af 25 miles (40 km) fra Colombus Circle midt på Manhattan.
USA på kant med FN-aftale
Udenrigsminister Zarif har ikke de store problemer med den manglende bevægelsesfrihed, siger han. Han er kommet til New York for at deltage i FN-mødet, og har ikke planlagt noget, der ligger ud over den lille trekant han må bevæge sig i. Men han kalder det umenneskeligt at spærre de iranske diplomater og deres familier inde. Det er ikke en venligsindet handling, sagde han til journalister i FN onsdag.
FN-systemet har lidt svært ved at finde ud af, hvilket ben det skal stå på. På et pressemøde søgte generalsekretærens talsmand at drible uden om enhver meningsfuld udtalelse, indtil han fortalte, at FN har taget det op med USA’s FN-ambassade. Spørgsmålet er, om USA krænker sine forpligtelser som vært for FN’s hovedkvarter. Forpligtelser, der betyder, at alle verdens lande, uanset hvad USA synes om dem, skal kunne komme i FN’s hovedkvarter. Det er fastlagt i en over 70 år gammel aftale.
En ambassadør fra Rusland ville helst heller ikke tage stilling, da han var på vej til møde i Sikkerhedsrådet onsdag. Det må vi tage op i den komité, der tager sig af forhold vedrørende værtsnationen. Hvornår? På det næste ordinære møde. Vil du tage det op? Det er der nok nogen, der gør.
Fra USA’s udenrigsministerium lyder det, at USA har handlet i fuldstændig overensstemmelse med 1947-aftalen. Og fra udenrigsminister Mike Pompeo, at vores diplomater ikke render rundt på gaden i Teheran, så det skal de heller ikke her.
Forholdet mellem USA og Iran er gået fra dårligt til meget værre, siden præsident Donald Trump trak USA ud af en aftale om at begrænse Irans atomprogram mod visse lempelser af sanktionerne mod Iran. Den iranske udenrigsminister Zarif siger, at der ikke er planer om møder mellem de to parter i New York.