Israelsk militær fordriver 100 beduiner i Jordan-dalen

Beduin fortæller pressen, hvordan israelsk militær har fordrevet ham fra sit hjem. I baggrunden den palæstinensiske chefforhandler Saeb Erekat
Forfatter billede

Af Emilie Halberg, U-landsnyt.dk

100 fattige beduiner på Vestbredden blev mandag morgen brutalt vækket af israelske soldater, som fordrev dem fra det område, hvor de har boet siden før 1967.

”Vi fik end ikke lov til at tage vores ting med os,” fortæller Abasaan.

I 25 år har han boet sammen med 100 andre beduiner i en lille samling af blikskure og telte i et knastørt, øde og meget varmt område i Jordan-dalen mellem Jericho i syd og Tubas i nord.

”Det er forfærdeligt gjort fra israelsk side. Jeg har intet sted at tage hen med min familie,” siger Abasaan, der på trods af at være beduin altid har holdt til det samme sted.

Foto: Emilie Halberg

Et smadret livsgrundlag

Området, som det israelske militær nu har overtaget, ligger på Vestbredden og tilhører palæstinenserne.

Ikke desto mindre er det omringet af tre israelske militærlejre, og på bjergtoppen knap en kilometer fra det, der tidligere var beduinernes hjem, ligger desuden en israelsk bosættelse vel forsynet med elektricitet og vand.

Abasaans hjem og resten af det lille samfunds livsgrundlag er totalt ødelagt. Tilbage er kun et par æsler og bunker af kvaste blikplader og ødelagte telte.

”Israelserne vil bruge området til militærtræning. Derfor blev vi jaget væk,” mener Abasaan.

Israelsk militær ødelægger beduin-landsby

Foto: Emilie Halberg

Han har siden mandag forsøgt at sætte et telt op igen for at beskytte sin familie.

”Men de kom og truede mig og sagde, at alt vil blive ødelagt.”

Mange palæstinsere fordrives af militæret

Rabeh Khondokji, som er guvernør i det palæstinensisk styrede Tubas, fortæller, at han kender til 300 andre familier, der er blevet jaget væk fra deres hjem, for at israelerne kan lave bosættelser.

”Man kalder det for etnisk udrensning,” fortæller han.

”Det er altid sådan en bosættelse begynder. Først bliver man advaret. Så kommer soldaterne og ødelægger vores hjem. Så overtager militæret området og til sidst bliver der bygget en bosættelse. På den måde overtager de vores land,” siger Khondokji.

FN forhindres adgang til området af israelske soldater

Pablo Recalde, World Food Programme

Pablo Recalde, som er chef for World Food Programme (FN) i staten Palæstina, er personligt mødt op med hele sin stab for at gennemtvinge sig adgang til området.

”Soldaterne forsøgte at blokere vores adgang hertil. Vi måtte kæmpe os igennem. I dag tog jeg alle vores folk med herud for at tvinge os adgang til området, så vi kunne give den humanitære hjælp, som der er så hårdt brug for her.”

Beduinlandsby smadret af israelsk militær

(Foto: Emilie Halberg)

Beduinerne har aldrig udgjort nogen sikkerhedstrussel for israelerne i området, fortæller han.

”Det er meget fattige mennesker, som nu fuldstændig har mistet deres livsgrundlag.”

FN vil tage sagen i retten, men alligevel forventer Pablo Recalde, at det kun vil blive sværere at få lov til at give humanitær hjælp til beduinerne i fremtiden.

Deres adgang til vand i det varme og tørre klima er også stærkt begrænset.

”De skal betale israelerne for hver eneste dråbe vand. 25-50 shekel pr. kubikmeter (40-80 kroner, red.). Prøv at regne ud, hvad det koster bare at holde deres dyr i live,” siger han.

Beduin-landsby efter besøg af det israelske militær

Foto: Emilie Halberg

Prisen for vand i den israelske bosættelse kun få hundrede meter fra beduinernes hjemområde er væsentlig mindre.

”Livsvilkårene for folk her bliver uden tvivl meget sværere i fremtiden i forhold til at skaffe mad, vand og tag over hovedet,” siger Pablo Recalde.

Kvinder og børn har søgt tilflugt i en nærliggende landsby. Kun mændene er nu tilbage.

”Vi bliver her, for vi ved ikke, hvor vi ellers skal tage hen,” siger Abasaan.

Det var ikke muligt at få en kommentar fra det israelske militær.

OCHA (FN’s Office for the Coordination of Humanitarian Affairs) bekræfter, at landsbyen blev rømmet få dage før U-landsnyt.dk besøgte landsbyen.

Turen arrangeret af den palæstinensiske chefforhandler

Turen til beduin-landsbyen var arrangeret af den palæstinensiske chefforhandler, Saeb Erekat, som viste rundt i Jordan-dalen forud for fredsforhandlingerne mellem Israel og Palæstina.

Rundturen gik desuden til en palæstinensisk skole, der i ti har søgt at udvide sine lokaler, men stadig ikke har fået svar, og til Jordan-dalens grønne oase mod grænsen til Jordan, hvor israelske bosættelser dyrker den frugtbare jord.

Verdenspressen og mange internationale diplomater var inviteret med på turen, hvis formål ifølge Saeb Erekat var at fortælle verden, hvorfor Palæstina er i en presset situation forud for fredsforhandlingerne.

Emilie Halberg er journalist og er i øjeblikket på Vestbredden på et udvekslingsprojekt mellem danske og palæstinensiske journalister arrangeret af Det Danske Hus i Palæstina (DHIP), International Media Support (IMS) og globale journalisters sammenslutning herhjemme, Nairobi-klubben.