Tidligere medlem af Folketinget og formand for Udenrigsudvalget for Det Konservative Folkeparti, Viggo Fischer, stiller i Globalnyt den 21. november spørgsmålet, om Uganda skal have flere danske bistandspenge, siden landet tidligere i år indførte en af verdens mest ekstremistiske anti-LGBT+ lovgivninger – The Anti-Homosexuality Act 2023 (AHA2023).
Baggrunden er, at der på regeringens finanslov for 2024 er afsat 300 millioner kroner til det bilaterale samarbejde med Uganda, som dermed bliver det land i Afrika, der vil modtage mest dansk bilateral udviklingsbistand næste år – på papiret en skarp stigning i udviklingsbistand til Uganda fra 50 millioner kroner i 2023.
Siden vedtagelsen af loven, i perioden juni-oktober i år, har 141 LGBT+-personer anmeldt voldelige overfald og 147 personer er blevet smidt ud af deres hjem. Det reelle antal overgreb er langt højere, da mange LGBT+ personer er bange for at stå frem og anmelde sager. Loven straffer homoseksuelle forhold med op til livstid i fængsel eller dødsstraf under skærpede omstændigheder. Lige nu står en ung mand anklaget for sidstnævnte og risikerer dødsstraf for sit forhold til en anden mand. Organisationer og personer, der arbejder for LGBT+-personers sundhed eller rettigheder risikerer op til 20 års fængsel. Det har betydet en gevaldig indskrænkning af civilsamfundets råderum, et angreb på LGBT+ personers seksuelle og reproduktive sundhed og rettigheder og et tilbageslag for kampen mod hiv og aids.
Som danske organisationer med partnere i Uganda, der arbejder for LGBT+-personers rettigheder, sundhed og velvære, er vi forfærdede over loven, som vi kan se, har ekstremt negative konsekvenser for vores partnere og deres målgrupper. Loven bryder med menneskerettighederne, som er universelle, udelelige og gælder for alle, uanset hvor i verden man kommer fra, hvem man elsker, eller hvilken kønsidentitet eller -udtryk, man har.
Derfor har vi også selv talt for, at Danmark ikke skærer i udviklingssamarbejdet med Uganda, fordi dansk samarbejde i vidt omfang har støttet indsatser og civilsamfundsorganisationer, der fremmer rettigheder og demokrati. Der er netop nu et kæmpe behov for fokus på demokrati og rettigheder for at sikre LGBT+-personer i det fjendtlige politiske miljø, som vi også ser, påvirker den brede befolkning. Det kan få endnu større negative konsekvenser for LGBT+-personer, hvis der skæres i udviklingsbistanden til landet; særligt nu hvor behovene blandt LGBT+-personer for sundhedsydelser, juridisk bistand og akutte behov er større end nogensinde før.
Heldigvis har udviklingsminister Dan Jørgensen lyttet til opfordringen, og der er også sket en mindre øgning i støtten til civilsamfundspartnere i Uganda, der kæmper for rettigheder og LGBT+-personers forhold. Den danske ambassade i Kampala er her en vigtig samarbejdspartner for organisationerne.
Vi mangler svar
Vi mener dog, at udviklingsministeren skylder danske og ugandiske borgere en uddybning af, hvordan nye danske udviklingsmidler fra 2024 bliver udmøntet i Uganda. I løbet af 2022-2023 kom civilsamfundsaktører med input til landestrategien for Uganda 2023-27, men denne er stadig ikke offentliggjort. Vi forventer, at landestrategien vil tage udgangspunkt i en rettighedsbaseret tilgang, som jo er fundamentet for den danske udviklingspolitiske strategi, samt prioritere løsninger på de udfordringer, der er for især
Aktivister og rettighedsforkæmpere i Uganda har udfordret anti-LGBT+-loven i retten, fordi den bryder med den ugandiske forfatning i forhold til lighed for loven, retten til ikke at blive diskrimineret samt retten til privatliv. Dette arbejde er et godt eksempel på, hvordan Danmark kan støtte ugandisk civilsamfund. Et andet eksempel er langvarig støtte til at opbygge stærke civilsamfundsorganisationer, der kan dokumentere brud på menneskerettigheder eller sikre ydelser for de personer, der bliver ramt af AHA2023. Her er det vigtigt fortsat at inddrage en bred skare af danske civilsamfundsaktører med partnere i Uganda, særligt aktører der beskytter og arbejder direkte med LGBT+ organisationer.
Når vi samarbejder med et land, der vedtager så rabiate og menneskefjendtlige love, som Uganda har gjort, må en øgning af vores bilaterale bistand ikke kunne opfattes som en belønning af de ansvarlige magthavere. Derfor forventer vi, at udmøntningen af de 300 millioner til Uganda i 2024 bidrager til at opretholde menneskerettigheder og styrke civilsamfundet, så det kan stå bedre imod et regime, der undergraver deres rettigheder.
Lars Christian Østergreen er direktør for AIDS-Fondet, Majbrit Berlau er generalsekretær i Sex & Samfund, og Susanne Branner Jespersen er sekretariatschef i LGBT+ Danmark.
Indlægget er udelukkende udtryk for skribenternes holdning.
Ligger du inde med et emne, du gerne vil debattere? På Globalnyt er alle velkomne i vores debatsektion, så tag endelig kontakt.
Er debatindlægget klar, eller har du et udkast eller blot en idé, så send os meget gerne en mail til [email protected].