K-vending: Atter politisk flertal for u-landsoplysning

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

KOMMENTAR

Af Jeppe Kofod,
MF og udenrigsordfører hos Socialdemokraterne, indlæg i Politiken tirsdag

I sidste uge meldte de konservative i deres nye udviklingsudspil, at de var klar til at oprette en ny pulje penge, så de frivillige bistandsorganisationer igen kan lave oplysning om udviklingsarbejdet.

Så lad os se fremad for en stund og glemme, at de konservative sammen med Venstre og Dansk Folkeparti for blot 2 år siden fjernede tilsvarende midler. Og lad os se bort fra den skade, der i de mellemliggende 2 år er sket på området.

For det allervigtigste for Socialdemokraterne er, at der er et stort og reelt behov for mere oplysning om udviklingsarbejdet.

Senest i juni i år lavede en række af FN-kontorerne i Danmark en undersøgelse om danskernes viden om situationen i verdens fattigste lande. Den viste, at danskernes viden på området ikke stemmer overens med virkeligheden.

Men udviklingsorganisationerne melder samtidig om massiv efterspørgsel, som de ikke har ressourcer til at efterkomme. Så danskerne vil altså gerne vide mere om udviklingen i de fattige lande!

I Socialdemokratiet mener vi også, at oplysning om globaliseringens konsekvenser og bistandsarbejdet er meget vigtigt.

For at sikre en kvalificeret offentlig debat i Danmark er det nødvendigt, at vi forstår vores egen rolle i globaliseringen og konsekvenserne for resten af verden. Og danskerne har krav på at vide, hvordan de penge, Danmark bruger på bistand, er med til at skabe bedre vilkår i udviklingslandene.

Socialdemokraterne stillede allerede tilbage i 2005 – sammen med SF og de radikale – et forslag om en oplysningspulje på 45 millioner.

Med de konservatives nye udspil er der nu et bredt flertal for igen at oprette en ny pulje til u-landsoplysning. Det er et flertal, der forpligter! Derfor hilser Socialdemokraterne de konservative velkommen til en fælles drøftelse om, hvordan en ny oplysningspulje skal udformes.

Både bistandsorganisationerne og oppositionen er åbne over for, hvilken form støtten til oplysning skal have. Så nu er det op til de konservative at holde ord, slutter Jeppe Kofod.

Indlægget stod i dagbladet Politiken tirsdag den 2. oktober 2007

Kilde: www.jeppe-kofod.dk