Kairo-slumbeboere får udsigt til et glas rent vand

Laurits Holdt

Af Poya Pakzad, Mellemfolkeligt Samvirke

Unge egyptiske slumbeboere har kastet sig ind i kampen for bedre leveforhold. De har allerede vundet en vigtig og sundhedsfremmende sejr – udsigten til rent vand.

Det ”uformelle beboelsesområde”, kalder myndighederne slumkvarteret Boulaq i Egyptens hovedstad Cairo. Slumområdet er fortællingen om en forsømt bydel, hvis indbyggere har været fastlåst i fattigdom i det meste af Egyptens moderne historie. Men det er også historien om muligheden for at skabe forandring.

Boulaq ligger klods op ad den velhavende bydel Mohandeseen. Den markante kontrast er en påmindelse om den sociale kløft mellem rig og fattig i storbyen.

Mens hotellerne og indkøbscentrene, som omgiver Boulaq, nyder rent og rindende vand, tryghed og ordnede forhold, er indbyggerne i slumsprækken overladt til en hverdag i usikkerhed med blokerede kloakker, ildelugtende skrald og sygdoms-fremkaldende grå væske i vandhanerne.

Unge i aktion for deres kvarter

Står det til de unge, skal det nu være slut. Boulaqs mange sociale og infrastrukturelle problemer skal løses, om de så selv må tage affære. Så det gjorde de.

Med støtte fra CEWLA (Center for Egyptian Women’s Legal assistance) og Mellemfolkeligt Samvirke de unge slumbeboere iværksat projektet ”Active Citizenship for Good Governance”, hvor mere end 150 unge af begge køn mellem 15-30 år får træning i at mobilisere unge og planlægge kampagner for at få indflydelse på udviklingen i deres område.

”Flere af de unge, som er med til træningen, har aldrig været konkret engageret politisk før nu. Mange skal overbevises om, at de faktisk kan gøre noget”, siger danske Sara Katrine Brandt, international advocacy koordinator for CEWLA i Boulaq.

“De har en opfattelse af, at det er svært at ændre på tingene, og at det er vanskeligt at vide, hvad man kan gøre som enkeltperson. Der er brug for organisering, konkret viden og værktøjer.”

De beklager sig over de nye protestlove i Egypten som de mener har indskrænket deres muligheder.

”Mange ønsker virkelig at engagere sig”, fortæller Sarah. ”Man kan høre, at de taler lige fra hjertet, men regeringen er begyndt at slå hårdt ned på protester. Der er stor chance for at blive anholdt, når der demonstreres.”

Konkrete redskaber til forandring

Læs resten af artiklen på Det Arabiske Initiativ.