Tid: 04/02/2024 15:00 til 10/02/2024 09:00

Sted: Askov Højskole, Maltvej 1, Vejen

Arrangør: Askov Højskole i samarbejde med journalist Helle Maj og fotograf Jørn Stjerneklar

Afrika-kursus på Askov Højskole

Fra den 4.-10. februar 2024 har du mulighed for at fordybe dig i Afrika sammen med en række mennesker med stort kendskab til kontinentet.

Globaltnyts tidligere ansvarshavende redaktør, Peter Tygesen, holder et underholdende foredrag om afrikanske stereotyper og næste dag står han på podiet med fotojournalist Jørn Stjerneklar og fortæller om dansk bistands effekt siden det første danske hospitalsprojekt i Zaire tilbage i 1962. Har bistanden hjulpet? De to står bag tv-dokumentaren i tre afsnit ‘Det Danske Congo-eventyr’.

Kurset kommer rundt om den moderne slavehandel, som David Munis Zenernick i 14 år har forsøgt at bekæmpe på dansk jord. Han er bestyrelsesformand for organisationen Safe and Alive og manden, som i 2021 knækkede JP/Politikens Hus’ millionforretning på massageannoncer med handlede kvinder.
Ikke alle ender som slaver i Europa, så hvem er de – alle de andre mennesker, som forsøger at komme til os ved at sætte livet på spil i usle både over Middelhavet? Hvad koster det dem? Og hvor får de pengene fra? Det fortæller antropologen Christian Groes om.

Historien op til, under og efter verdenshistoriens hurtigste folkedrab fortæller Jørn Stjerneklar om. Han var det første danske øjenvidne i Rwanda da folkedrabet startede i 1994. Politiefterforsker Jes Myhrman følger op og beretter om sit årelange arbejde med at finde folkemordere og få dem retsforfulgt enten i Danmark eller deres hjemland. Efterfølgende er der oplæg fra Stjerneklar og Myhrman om præsident Paul Kagame – er hans blandt Afrikas værste diktatorer i dag? Eller en god mand for Afrika?

Sydafrika stod som Afrikas håb efter apartheid. Men hvordan er det gået for Sydafrika? Og for resten af Afrika? Det fortæller Jørn Stjerneklar om med udgangspunkt i bogen ‘Hjertet glemmer ikke, hvad øjet har set’ (Lindhardt og RInghof, 2023).

Hvorfor fortsætter både muslimer og kristne med at missionere for at omvende folk i Afrika? Det kommer der en spændende debat om mellem imam Abdul Wahid Pedersen og seniormissionær Flemming Hansen.

Mere eksotiske indslag i ugen: Undervisning i afrikansk dans og trommeslåen, en tur til Givskud Zoo for at lære om evolutionsteori med udgangspunkt i gorillaer og løver og en poesiaften med Alexandré Nsoni, som læser op af sin digtsamling ‘I Afrika fødes der ikke drenge, kun mænd’.

Kurset er tilrettelagt af journalist- og fotografparret Helle Maj og Jørn Stjerneklar, som sammen har boet i og dækket Afrika syd for Sahara i snart 35 år.
Hele kursusprogrammet og praktiske detaljer kan læses her: https://askov-hojskole.dk/wp-content/uploads/Afrika-2024_brochure.pdf

Yderligere oplysninger og pressefotos kan fås ved henvendelse til: Jørn Stjerneklar og Helle Maj på [email protected] eller på telefon: +27 82 0933 818